Gammalstads Kyrkstad

 Like utenfor Luleå ligger Gammalstad, stedet hvor Luleå oppstod og vokste frem før byen ble flyttet hvor den nå ligger, og gammelbyen endte opp med det passende navnet Gammalstad. Steinkirken er Norrlands største middelalderkirke og ble bygget på 1400-tallet. Rundt kirken vokste det etter hvert fram en liten by - bestående av mange små, røde hytter. Disse ble bygget av menneskene som kom langveis fra, slik at de hadde et sted å bo når det skjedde ting i og rundt kirken, f.eks. gudstjenester, ting, stemner og markeder. Fra 1500-tallet ble det også obligatorisk å møte opp til gudstjenester, så man kunne ikke unngå å dra til kirken når søndagen og høytider nærmet seg. Å dra til kirkebyen ble en sosial tradisjon, og mellom de små husene kunne bøndene selge varene sine og møte mennesker fra andre bydger og byer.

Slike kirkebyer var vanlige før i tiden i Sverige, men nå er det ikke så mange som står igjen. Denne utenfor Luleå er Sveriges største, og er nå oppført på UNESCOs verdensarvliste. Det finnes 408 hytter på stedet nå, hvor enkelte er oppdelte i flere boenheter, slik at det totale tallet blir 553. De fleste er utrolig små, og har bare ett rom. Toalett finnes ikke inne i hyttene, men det står egne WC-skur rundt på stedet. Hyttene er fortsatt privateide, og i sommerhalvåret kommer mange fortsatt tilreisende og bor i hyttene slik forfedrene deres engang gjorde.Jeg gledet meg til å se stedet med egne øyne, og det levde opp til forventningene. Et utrolig vakkert og tidløst sted fullt av atmosfære. Sesongen var tydeligvis over for hytteboerne da, slik at de aller fleste hyttene stod tomme. Men det var litt greit for da kunne vi snike inn vinduene og se hvordan de så ut innvendig. Vil tro det er maks stemning på vinteren når snøen ligger på bakken og det holdes julemarked der!

Verdt en titt om man er i nærheten!

Jul på Ekenäs Slott

Like utenfor Linköping i Sverige ligger dette slottet. Det er et av Sveriges best bevarte renessanseslott - og det ser fullstendig eventyraktig ut der det ligger på en klippe ved en innsjø.Jeg har vært på slottet et par ganger, både på omvisning inne i slottet og på tur i området rundt. Jeg har også vært på julemessen som bruker å være ved slottet før jul, og det var en veldig koselig opplevelse. Små hester og andre gårdsdyr stod i innhegningen ved gårdsplassen til slottet, og i fjøsen var det et stort julemarked.

Utenfor var det salg av gløgg, pepperkaker og annet julegodt, som en kunne varme seg med i det kjølige været. Idet det begynte å bli mørkt ble alle lysene og lampene tent, og det var sååååååå fint. Umulig å ikke få julestemning!

Inne i selve slottet hadde de dekket på til jul i spisesalen på tradisjonelt vis, og satt inn juletrær og hadde en spesiell juleomvisning. 

Drømmen hadde vært å kunne feiret selve julaften på et slikt slott, hvor kult hadde ikke det vært? xD Da jeg var liten hadde jeg store drømmer om å feire julen sammen med Dronningen, Kongen og Prinsesse Gulltopp på eventyrslottet i Reisen til Julestjernen, hehe.

Kunne du tenkt deg å feire jul på et slott? ;)

Julemarked i Gamla Stan

I Gamla Stan i Stockholm setter de i førjulstiden opp et koselig julemarket på Stortorget. Det regnes som Stockholms eldste julemarked, og har røtter helt tilbake til Gustav Vasas tid på 1500-tallet. Rundt 40 røde boder står spredt rundt på torget, med et stort juletre i midten. I bodene kan man kjøpe alt fra husflidprodukter og håndstøpte lys, til reinsdyrspølse, gløgg og pepperkaker.

Da jeg var der sist, for et par år siden, var det ikke noe snø på bakken, men julefølelsen kom likevel! Ikke så vanskelig når alle lyseneble tent i skumringen, både på torget og i de små gatene rundt, julemusikken strømmet ut rundt oss, og duften av pepperkaker lå i luften.

Frem til 23. desember holder markedet åpent, og det kan besøkes hver dag mellom 11-18.

Mysigt! ... men watch out for the crowds..

Har du vært på julemarked?

Den årlige Sverigeturen

Den gikk av stabelen i går! Akkurat 365 dager etter den første turen (bare 3 av oss 4 dro på samme tur nå i vår også). Kjempegøy as usual, og vi var utrolig heldige med været. Sol hele veien. Vel, foruten de siste 8-10 milene. Det var en tidlig start, for avsparket var allerede klokken 6 i går morges. Men det gikk ganske bra! Jeg kjørte hele veien, slik som sist. 10 timer kjøring på en dag er vel i meste laget, men føler jeg har trenet "kjøremusklene" mine ganske bra denne sommeren, haha.

Føret langs veien var som sagt kjempebra, og jeg måtte (selvfølgelig) stoppe noen ganger for å ta bilder av de utrolig flotte høstfargene.

Det var utrolig flott! Vel framme i Arvidsjaur tok vi selvfølgelig helt av på Dollarstore, og handlet til den store gullmedaljen...

... Og da vi etterpå klokken 13.15 parkerte og skulle inn på Systembolaget, SÅ VAR DET STENGT!!!!! WTF. Det stengte altså klokken 13 siden det var lørdag. Hva skjedde med å stenge klokken 15?!? Jaja, sånn kan det gå. Ganske surt da, når man likevel var så nære.. På den positive siden fikk vi mer penger til å handle på Konsum og Ica..

Folk som kjørte forbi lente seg bokstavelig talt UT AV VINDUENE for å se på kaoset vi prøvde å pakke inn i bilen, haha.

Deretter måtte vi selvfølgelig innom pizzastedet vårt. Ingen Sverigetur uten pizza med oksefilet og bearnaisesaus. xD

Gode og mette hoppet vi i bilen igjen for å kjøre hjem. På de tidligere turen vi har vært på har det alltid vært fullspekket med dyr langs veien. Elg, rein, orrfugler, ryper, rev, hare, lemen osv. Ikke denne gangen derimot. Men så har jo jaktsesongen startet, så kan ha noe med det å gjøre.. Noen rein ble det da uansett! Flotte dyr - flott tur.Gleder meg allerede til neste gang!

Jentetur til Sverige

Svisj sa det, også var vi hjemme igjen! Eller ikke akkurat svisj, de siste milene på hjemturen var gaaanske seige, men det var godt å kunne kjøre i dagslys selv om kloggen var 11 og 12 på kvelden! Tror vi kjørte gjennom alle fire årstidene på den 75 mil lange turen, og så et ekstremt spekter av dyr (mange LITT for nært bilen og..)! Blant annet 1 rev, 1 hare, 8 elger, titalls rein, et par ryper, orrhøner. Føltes nesten ut som vi var på arktisk dyresafari xD

Å kjøre på en tirsdag hadde sine fordeler og, vi var nesten helt alene på veien! På fjellveiens høyeste punkt kom vi også borti litt vel mer snø enn vi hadde håpet på, så med sommerdekk på bilen gikk ikke farta mer enn i 30 km/h en stund..

Men i Arvidsjaur (som var målet for dagen) skinte sola! Vel, i alle fall litt.. Sol, regn, snø og vind på en gang. Og en litt mer livløs gjeng med elger!

Ingen tur uten å leke turist! Viktige greier.

På FANTASTISKE Dollarstore gikk vi amok, og tilbrakte i overkant av TO TIMER (!). Skulle tro vi handlet hele butikken, men vi klarte (sånn ca) å begrense oss. MEN HVORDAN ER DET MULIG AT ALT ER SÅ BILLIG!? Som du kan se under ble jeg så glad og fornøyd at til og med øynene til slutt sluttet å virke..Spiste også god svenskpizza før vi dro hjem igjen. Oxfilet og bearnaisesaus ftw! Høres kanskje rart ut, men PRØV! Smelter i munnen (og legger seg rett på rompa..).

Dagens handleresultat:

Ikke så ekstremt som i fjor med andre ord! Men så var vi tross alt en mindre denne gang. Håper derimot på å gjenta turen i løpet av sommeren, og få med oss flere av venninnene våre (som bor utenbus, dere vet hvem dere er ;)), og dra i to biler. En overnatting hadde nok vært på sin plass også! Over ti timer kjøring på en dag er litt intenst. På alle måter en finfin tur da :D Gleder meg allerede til neste gang!

Harryhandel

I morgen får jeg en pause i eksamensstyret for da går turen nok en gang over grensa til Sverige! Et halvt år siden sist (jesus, tiden går fort), og denne gang er vi bare 3 av oss 4 som skal dra. TRAGISK. Men vanskelig å få alle sine timeplaner til å gå opp. Vi satser på en til tur mot høsten hvor alle kan dra! Håper været blir litt bedre denne gang, sist regnet vi nesten bort i mørket når vi kjørte hjem.. Og jeg er veldig spent på hvor full bilen kommer til å bli denne gang. xD

Walking in StockholmDa jeg bodde i Stockholm var det alltid så mange flotte steder å gå tur at jeg gikk som en champion hele tiden. Byen har mange flotte parker, og leiligheten vår lå akkurat 20-30 minutters gange fra sentrum, så det var alltid steder å gå.

Hagaparken er et fantastisk friluftsområde som ligger litt nordvest i byen, og her gikk jeg lange turer hver dag. Parken ligger på den ene siden av en innsjø som heter Brunnsviken. Det er en engelskinspirert park, hvor det finnes slott og andre flotte bygg. Blant annet ligger Haga Slott der, hvor Kronprinsesse Victoria og Daniel skal bo.Dette bildet over ble tatt før de startet å pusse opp slottet til kronprinsesseparets bruk (nå er området direkte foran slottet sperret av..). Det finnes også paviljonger og mange andre vakre steder i parken. Det føles faktisk litt som man befinner seg på den engelske landsbydga når man vandrer rundt der.

Utrolig vakkert er det i vinterhalvåret også. Snøen ligger så fint på markene, og innsjøen fryser helt til is. Man kan derfor vandre rundt på isen, eller ta på seg skøytene og skøyte rund.Etter hvert begynte jeg å gå lenger og lenger, og til slutt ble runden rundt hele Brunnsviken på 1,5 mil (fra leiligheten) gått opptil flere ganger i uken. Runden var bare så vakker, uansett årstid, at det var vanskelig å la være. Dessuten traff jeg ofte på ville dyr som både ekorn og rådyr!Savner Hagaparken/Brunnsviken! Ønsker vi hadde lignende turområder her, men det er for det meste bare skog og fjell, noe som er bra i seg selv men.. kanskje ikke når været er slik det har vært i det siste. Savner også å gå turer med litt lengde. Har gått rundt 4-5 km i det siste, men vil gå LENGER. DYPERE INN I LANDSKAPET. Haha. Skal bli flinkere heretter.

Skal dere til Stockholm og har litt tid å slå, anbefaler jeg uansett en tur til Hagaparken!

Back from the roadtrip!1 bil, 2 land, 4 jenter, 76 mil, 328492 døde lemmen og tonnevis med mat, drikkevarer og annet stuff - og vi er hjemme igjen! Vel, siden det var en dagstur så kom vi jo hjem i går kveld, like etter klokken 23. Hard jobb å kjøre i vel 10 timer på en dag, og ekstreme nedbørsmengder blandet med mørket gjorde ikke kjøringen akkurat mindre krevende, MEN hadde en kjempefin dag med fine venner og flotte opplevelser - og kom hjem med sikkert tjue kilo mer stuffs enn jeg dro med (...og en relativt tom lommebok). xD


Litt av det vi klarte å pakke med oss hjem igjen... haha

Fikk handlet med meg noen av godsakene jeg ble hekta på mens jeg bodde i Sverige! Gøy å gå rundt i svenske butikker igjen hvor utvalget alltid er så UTROLIG BRA, her kan Norge lære mye...

Hurra for Söta Bror! xD

En snartur over grensen


Fox slapper av på tur

I morgen setter jeg meg i bilen med tre venninner og setter kursen mot Sverige! Vi har litt lenger vei enn dere på Østlandet, så det er egentlig litt knapp tid med bare en dag. Nærmere 80 mil fram og tilbake, yikes. MEN det skal bli gøy, og tviler ikke på at vi blir å kose oss mye. Musikk, godis og latter. En skikkelig roadtrip med andre ord!

Vi starter allerede klokken 7 i morgen tidlig, så skal ikke drøye den altfor lenge før jeg hopper til køys.

Ha en fin kveld!

Vakre Visby og Gotland

Gotland er Sveriges største øy og ligger i Østersjøen. Den eneste byen på øya er Visby, middelalderbyen med sin ringmur som er på UNESCOs verdensarvliste. Byen er utrolig nydelig, og øya er en perfekt sommerdestinasjon for hele familien, eller for å ta med noen andre du er glad i.Det er mange ting man kan gjøre på øya forutenom å bare gå rundt i de vakre middelaldergatene i Visby og handle og kose seg på kafeer. Blant annet golf, ridning, gokart, museer, fisking og mye mer. Barna vil sikkert kose seg i Kneippbyn, et vann- og sommerland som til og med har Pippi's Villa Villekulla!

Gotland har også mange strender og basseng hvor man kan bade og kose seg. På steinstrenderne kan man også lete etter fossiler og det finnes også såkalte "rauker", svære eroderte steinformasjoner i alle former. Grotter finnes det også på øya, og naturen ellers er fantastisk og burde oppdages.Å kjøre rundt på øya er også anbefalt. Øya er ikke stor, men det er mye å se og gjøre. Etter å ha vært både i Irland og på Gotland, synes jeg på at måte at begge øyene har mange likheter. Små og pittureske med nydelig grønn natur har de begge to.

For å komme til Gotland kan man enten ta båt fra Nynäshamn og Oskarshamn hele året, og også fra Øland om sommeren. Fly til Gotland kan man også ta fra flere svenske byer.

Prinsessebryllupet

Det var jo selvfølgelig mye styr og enorme mengder mennesker her i Stockholm i helgen. Så vidt man kunne bevege seg framover i gatene, helt sykt. Styret nådde jo sin peak på lørdag da Victoria og Daniel hadde sin bryllupsdag, og når man først er i byen må man jo slå seg sammen med resten av menneskene i byen og kjenne på livet. Etter mye gåing og ståing rundt slottet og storkyrkan fikk vi sett kortesjen og brudeparet, og senere kongefamilien som vinket fra balkongen. Det er jo en historisk begivenhet, så utrolig spennende og morsomt (og vondt for beina..) å ha vært med på det!

Her er noen bilder jeg tok under dagen.Fin dag, til tross for all trengselen. Så dere bryllupet på TV, eller var dere her i byen også?

Gotland

På fredag er det Midtsommarafton her i Sverige, og det er jo en stor greie her. Derfor tar jeg, kjæresten og to venner båten over til Gotland i morgen tidlig, og skal bo der over helgen. Håper været blir bra. Det var meldt litt regn og skyer og det vil vi ikke ha noe av nei!

Det er mange år siden jeg var på Gotland sist, så gleder meg kjempemye til å utforske den vakre øya på nytt.Har noen av dere vært på Gotland?

Les mer i arkivet » Juli 2014 » Juni 2014 » Mai 2014

, Bodø

Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i 60 ulike land og på 5 kontinenter, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn


Image and video hosting by TinyPic

Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen

  hits