Hvordan får jeg tid og råd til å reise så mye?

Epic food around the world

Noe av det beste med å reise er jo å teste ut forskjellige smaker og matretter når man kommer til et nytt sted. Det finnes jo også mange mattyper man forbinder med forskjellige destinasjoner, for eksempel pizza med Italia, sushi med Japan, curry med India, burgere med USA, froskelår og andelever med Frankrike, tacos med Mexico, og så videre. Uansett hvor man drar, er mat en del av opplevelsen, og en del av historiene man drar med seg hjem.

Selv synes jeg det er utrolig gøy å teste ut det lokale kjøkkenet når jeg reiser. Får jeg sjansen til å prøve noe helt nytt, så tar jeg sjansen! Det er vel kanskje grunnen til at jeg har prøvd meg på snegler i Frankrike, kamel med sjokoladesaus (!) i Egypt, kyllingføtter i Kina, lamalasagne i Bolivia, haggis i Skottland (det skal sies at jeg visste ikke hva det egentlig inneholdt før jeg hadde spist ferdig..), krokodille i Florida, piraya i Brasil og marsvin i Peru.

I Kina aner jeg egentlig ikke hva jeg spiste... Menyene var uten bilder og med kinesisk skrift, og kelnerne kunne ikke engelsk. Så det ble til at jeg måtte gjette meg fram. Men ved å peke på tallene i menyen og lage forskjellige dyrelyder til kelnerne, tror jeg at jeg ikke spiste noe altfor ille, haha!I den nyeste reklamefilmen til Turkish Airlines kan du se fotballstjernene Messi og Drogba og deres race rundt verden for å oppdage nye, spennende matdestinasjoner. For å komme fram bruker de Turkish Airlines, som tydeligvis flyr til flere nye smaker og spennende matdestinasjoner enn noen andre flyselskap. Sjekk ut videoen nedenfor.

Synes du mat er en del av reiseopplevelsen? Hva er det rareste du har spist på tur?

Sponset

55 sannheter om å reise

20 tegn på at du lider av wanderlust

Wanderlust defineres som et sterkt ønske til å reise rundt og oppleve og utforske verden. Det er noe som er lett å få, men nærmest umulig å bli kvitt. Svarer du ja på de fleste punktene nedenfor vet du at du er bitt av basillen..

1. Du søker daglig på flybilletter til no place in particular

2. Du bruker store deler av tiden din på å dagdrømme

3. Du elsker kart

4. Du har alltid en ny reise i horisonten

5. Tanken på en 8-4 jobb skremmer deg

6. Du kan si fraser som "hello" og "takk" på mange ulike språk

7. Når du hører hvor mye noe koster, regner du det alltid over i reiserelaterte ting som for eksempel flybilletter. "Wow, den jakken koster like mye som en tur til India!"

8. Du googler alle nye stedsnavn du kommer over

9. Når dine jevnaldrende betaler ned på huslånet sitt, kjøper du en reise til Australia..

10. Du verdsetter opplevelser, ikke ting. Det mest verdifulle du har kan ikke kjøpes i en butikk

11. Du har en kalender på telefonen som teller ned til neste reise

12. Når noen spør deg hvor du har kjøpt klærne dine/smykkene dine/interiøret ditt svarer du landet det kom fra, og ikke navnet på en butikk

13. Du starter de fleste av historiene dine med "når jeg var i..."

14. Du planlegger konstant en ny reise i hodet ditt

15. Du har fått venner i alle verdens hjørner

16. Du både elsker og hater andre reisebloggere (blir såå sjalu, men de er jo såå inspirerende)

17. Beina dine er like rastløse som sjelen din

18. Du bruker mye tid på å se gjennom reisebildene dine

19. Du kan fortsatt kjenne følelsen av sand mellom tærne

20. På slutten av hver reise vurderer du seriøst å "miste" flyet bare for å utsette hjemreisen litt til...

____

Heldigvis går jo reisen til Island i morgen! Følg meg gjerne på instagram @rea_sandvica eller Randombloggen på facebook for oppdateringer derfra.

Traveling Alone

"Skal du ut å reise alene igjen? Er ikke det skummelt/kjedelig?"

Før reisingen min begynte å eskalere, hadde jeg også kvaler med å dra alene ut i verden. Kanskje ikke så rart, med alle forferdelighetene media peprer oss med hele tiden. Men desto mer jeg har sett av verden, desto mer skjønner jeg hva den består av. Og den består ikke bare av onde mennesker og grusomme hendelser, den består også av utrolig mye godt.

Jeg er en type person som trives godt i eget selskap, og det har jeg allid gjort. Jeg var ganske selvstendig allerede i ung alder, og det føles godt å kjenne at jeg klarer meg selv uten å måtte være avhengig av andre. Foreldrene mine har vært flinke til å pushe meg ut i situasjoner jeg var sikker på at jeg ikke turte, og med tiden har jeg lært å pushe meg selv. Jeg har alltid slitt med dårlig selvtillit, men den har med årene forbedret seg nettopp fordi jeg har reist og lært meg selv å kjenne. Vi er alle mye sterkere enn hva vi tror, og det er bare bra å utfordre seg selv i blant. Tenk så kjedelig det hadde vært ellers!

Å reise sammen med noen er ikke en luksus alle har. Betyr det at vi skal sitte hjemme og drømme om den dagen vi endelig møter noen vi kan reise sammen med? NEI. Det er en unnskyldning. Man skal ikke sette livet sitt på vent fordi man ikke alltid har noen å dele det med. Jeg ønsker ikke å vente i en evighet på å finne en eller annen som kanskje har lyst å være med meg en gang i tiden. Det vil jo være bortkastet tid, eller hva?

Nå må jeg selvsagt legge til at jeg har mennesker rundt meg som jeg elsker å reise sammen med, og enkelte jeg ønsker å kunne reise med i framtiden. Har jeg muligheten vil jeg gjerne ha noen hjemmefra å dele minnene med. Men faktum er at dette ikke alltid er mulig. Mitt problem er at jeg ønsker å reise hele tiden, og vennene mine/familien min har ikke samme muligheter som jeg har på grunn av skole/arbeid/økonomi/familie. Dessuten har de andre drømmer for sitt liv, og jeg skal ikke tvinge de til å leve ut mine.

Mamma sier alltid "men er det ingen som kan reise sammen med deg?" Frykten for mange foreldre er nok at dersom det skjer noe, så er man veldig sårbar der ute i verden helt alene. Det vil for mange føles tryggere ut å ha noen de kjenner med seg, dersom de kommer opp i ekle situasjoner eller møter sykdom på veien. Jeg føler at så lenge man følger vanlige forholdsregler og tilegner seg kunnskap om stedene man skal til før man reiser, og f.eks. vet hvilke områder som er trygge/mindre trygge, og hvilke numre man kan ringe dersom man har behov for assistanse og så videre, så klarer man seg oftest fint. Dessuten har jeg opplevd at hjelp fra fremmende alltid er tilgjengelig dersom man har behov for dette. Man må selvsagt ha vett nok til å prøve å unngå farlige situasjoner og ikke løpe ute alene i bakgater midt på natten, for dessverre kan det jo finnes enkelte lumske karakterer der ute i verden også.

Jeg tror også mange tror at dersom man drar på en reise alene så er man alene 100 % av tiden. Det kunne ikke vært lengre fra sannheten! Selv om man reiser solo er man sjeldent/aldri alene. Utrolig mange fler enn man ser for seg reiser alene, og så lenge man har lyst å bli kjent med andre reisende så er dette null problem. Det er alltid noen andre som skal samme vei som deg. Mennesker som reiser er også interesserte i å skape nye bekjentskaper, og de aller fleste er åpne for å snakke med akkurat DEG. På denne måten kan man oppleve steder sammen, få tips om steder man kan dra, utveksle reiseerfaringer og få nye venner på kjøpet.

Jeg er hverken supersosial eller spesielt utadvent, men jeg har en eventyrlyst som brenner inne i meg og gir meg "motet" jeg trenger til å dra ut og møte verden alene. Klarer jeg meg så klarer absolutt du deg også.

Alenereiser dytter deg ut av komfortsonen, og presser deg til å lære om deg selv - dine wants and needs, styrker og svakheter. Du disponerer tiden din selv, sover så lenge du vil, drar til de stedene du ønsker å se, følger din egen rytme. Friheten er total. Det er en utrolig følelse å bare gå rundt suge til seg alle inntrykk og bare kjenne på sin egen lykke.

Poenget er, ikke vent på at andre skal trykke på start-knappen på livet ditt. Den trykker du på selv!

The only person that can hold you back from doing what you want to do in life is yourself. Husk det!

10 filmer som vil inspirere deg til å reise

De har i alle fall inspirert meg! Selv om vi går mot lysere tider er det fortsatt koselig å sitte inne på kveldene og kose seg med en god film. De fleste favorittfilmene mine omhandler reising på en eller annen måte, og de fleste tar sted på varmere breddegrader. I perioder hvor jeg ikke har mulighet til å reise bort selv, er det gøy å se hva andre tar seg til på film. Dessuten kan man jo få en del tips om steder å dra til og hva man kan gjøre der. Her kommer en liste med 10 filmer som man kan drømme seg bort med!

Thelma & Louise

Kanskje den ultimate roadtripfilmen. To venninner hopper i en klassisk Thunderbird for å flykte unna en dramatisk hendelse. Underveis står utfordringene og opplevelsene i kø. Et must!

 

Eat, Pray, Love

Inspirerende historie om en kvinne som tar et friår fra livet sitt for å finne seg selv, og deler opp året mellom Italia, India og Bali. Har man ikke lyst til å reise selv etter å ha sett denne filmen så vet ikke jeg..

 

Midnight in Paris

Denne falt jeg for umiddelbart. Skal ikke si så mye om handlingen for å ikke spolere dersom du ikke har sett den selv, men den får fram en viss magi om de livlige 20-årene i Paris. Romantisk og gøyal film.

 

The Bucket List

Skikkelig inspirerende film! Jeg måtte starte på min egen bucket list umiddelbart. Handler om to eldre menn som lider av uhelbredelig kreft, og finner ut at de skal dra på en roadtrip for å gjøre mest mulig ut av livene sine mens de ennå kan.

 

Cinema Paradiso

Denne har lenge vært en favoritt. Handlingen tar sted på Sicilia i 40-årene, og er ikke så mye en reise til forskjellige steder - men en reise gjennom tid og en ung manns liv. Har sett denne hundre ganger, og får mer og mer lyst til å dra til Sicilia..

 

Mamma Mia

De fleste har sikkert sett denne, som er basert på Abba-musikalen med samme navn. Handler om en ung kvinne som skal gifte seg, og er på søken etter sin ukjente  far slik at han kan komme i bryllupet. Handlingen tar sted på en gresk øy, og gjør meg vanvittig reisesugen.

 

Lost in Translation

Denne filmen handler om to amerikanske mennesker som møtes i storbyen Tokyo. En gammel avdanket filmstjerne, og en ung kvinne på søken etter en bedre tilværelse. De tar oss med i storbyjungelen, og jeg skulle gjerne vært der jeg og!

Vicky, Christina Barcelona

To kvinner er på ferie i Barcelona, og treffer storsjarmøren Juan Antonio. Han er kunstner, og har også en nogenlunde crazy ekskone som plutselig gjør et comeback i livet hans og rører opp i tilværelsen. Scener fra Barcelona får vi også!

 

Into the Wild

Denne filmen er basert på en sann historie om toppstudenten og idrettsutøveren Christopher McCandless som forlater det kjente og kjære for å reise gjennom Alaska helt alene. Dramatisk og vanvittig inspirerende!

 

Before Sunrise og Before Sunset

To forskjellige filmer, men jeg lister de likevel som en. Første handler om Celine og Jesse som møtes på et tog i Europa. De kommer godt overens og da de ankommer Wien skal Jesse av. Han får med seg Celine og eventyret starter. Den andre filmer handler om de samme menneskene ni år etter. Jeg digger disse!

 

I tillegg til filmene over finnes det selvsagt mange andre reise/eventyrfilmer. The Motorcycle Diaries har jeg ennå ikke sett, men har hørt mange wonderful things about it! Den er et must på lista mi over filmer jeg må se SNART. Filmene Malena og La Vita è Bella er i likhet med Cinema Paradiso italienske og tar sted på 40-tallet. Spesielt sistnevnte er utrolig bra! Roman Holiday er en gammel klassiker med Audrey Hepburn i hovedrollen. Hun spiller en prinsesse som er lei av det strenge livet sitt. Mens de er i Roma rømmer hun avsted og skjuler identiteten sin for de hun møter. Amelié er en annen klassiker, som tar sted rundt i Paris. En skikkelig koselig og feel-good-film. Chocolat tar også sted i Frankrike, dog lenger sør. Handler om en kvinne som flytter til en ny liten landsby med barnet sitt og starter en sjokoladebutikk. Kombinasjonen av reise, Frankrike og sjokolade gjør den jo til en vinner. The Way så jeg for ikke så lenge siden. Omhandler en mann som bestemmer seg å gå pilegrimsveien til Santiago de Compostela etter at sønnen døde mens han prøvde det samme, for å hedre hans minne.

Har du kanskje noen filmer å tilføye listen?

Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?

Dette er et spørsmål jeg blir spurt ganske ofte, både fra familie, venner, nye bekjente, kollegaer og også her på bloggen. Jeg reiser jo en del, bare i 2013 var jeg på 6 kortere og lengre utenlandsturer (hvor den lengste var rundt i Sør-Amerika). Når jeg ankommer Burma/Myanmar om to-tre uker har jeg vært i 60 land, og mange av de har jeg vært i flere ganger. Reisetrangen kommer neppe gi seg med det første, så jeg ser fram til mange nye eventyr i tiden som kommer...

... Men det er jo slik at reising kosteder en del, og man trenger også ledig tid for å ha muligheten til å komme seg bort. Mange er i 100 % jobb, og har bare 4-5 uker i året de kan reise bort på. De tjener ofte godt med penger, men har kanskje boliglån, billån eller barn som mange av pengene går til. Andre er studenter eller jobber deltid, og har mye tid til rådighet, men lite penger å kunne avsette til reising.

For å kunne reise rundt til stadighet må man altså være i en situasjon hvor man både har tid og penger til rådighet. I en slik situasjon har jeg vært store deler av mitt voksne liv. Hvor andre har gått ut i fast jobb, startet familie og kjøpt seg bolig, har jeg studert, handlet klær på salg og reist rundt i verden. For det handler jo selvsagt om prioriteringer.

Jeg er langt fra rik, og jeg finansierer selvfølgelig reisene mine selv. Jeg har alltid vært flink til spare, helt siden jeg startet å jobbe som 15-åring og tjente egne penger. Siden da har jeg alltid jobbet, enten fulltid, deltid eller i ferier for å få jobben til å passe inn med studiene. Alt til overs har jeg satt inn på sparekonto, og i de senere årene har den blitt mer og mer omtalt som "reisekontoen". Jeg har også alltid vært veldig økonomisk bevisst. Har aldri hatt noe behov for å bruke flere titalls tusen på merkeklær, og synes man kan finne mye fint på salg. Er glad i bøker, men kjøper veldig sjeldent bøker her hjemme. Bestiller jeg de på internett fra utlandet får jeg de for bare en brøkdel av den norske prisen. Pensumbøker prøver jeg alltid å kjøpe brukt. Mange av møblene mine kommer også fra bruktmarkeder. Har blant annet en bokhylle til 50,-, en lenestol til 150,-, komfyr til 200,-, vitrineskap til 400,- og en sofa og kjøpeskapet som jeg fikk gratis! Jeg prøver å ikke handle mer enn jeg trenger, og har aldri følt at jeg manglet noe vesentlig.

Det at reising koster mye penger, er derimot bare halvveis sant. Jo, selvfølgelig koster det en del - men det kan koste langt mindre enn hva de fleste ser for seg. Man trenger ikke bo på luksusresorter, og flybillettene kan man få mye billigere dersom man søker grundig nok. F.eks. fikk jeg flybillettene fra Oslo-Cusco og hjem fra Rio-Oslo for 5,000kr totalt. Det er billig! Melder man seg på mailinglisten til de store flyselskapene får man tidlig varsel om aktuelle tilbud, og kan dermed være veldig heldige med flyprisene! Det hjeloer også om man kan være fleksible når det gjelder reisedatoene. Er man bundet til å reise i skoleferiene blir det dessverre ofte mye dyrere enn det må. Overnatting finner man i de fleste prisklasser, og til og med gratis dersom man ønsker å prøve seg på coachsurfing.

Jeg har jobbet mange forskjellige steder, både som vasker, på bakeri, i barnehage, som museumsvert og på sykehjem (hvor jeg jobber nå). Året etter videregående jobbet jeg fulltid i barnehage samtidig som jeg jobbet 3-4 dager i uken på bakeriet. Jeg kom ofte hjem sent, og det var ufattelig tungt å kombinere jobbene - men det gikk bra, og det at det bare var for en periode gjorde at jeg holdt ut. I ettertid har pengene jeg tjente der tatt meg rundt hele verden. På sykehjemmet har jeg bare en 20 % helgestilling, men har jobbet ca. 80-100 % der i høst. Det at jeg jobber ekstra gjør at jeg har mulighet til å takke nei til vakter dersom jeg har tenkt meg bort i den perioden. På den måten styrer jeg arbeidstiden min mye selv. Turnusjobbing i helger og på kvelder legger også igjen noen ekstra slanter på kontoen. Det er selvsagt ikke alle som kan ha det slik, spesielt på grunn av usikkerheten det kan gi - som "hvordan skal jeg jobbe i neste uke?", "Har jeg i det hele tatt jobb i neste uke?" og lignende. Dersom man har en vanlig 8-16-jobb, kan man forsøke å legge ferieukene sine til våren/høsten/vinteren istedet for til sommeren/påsken/skoleferiene for å slippe unna de dyreste billettene. Selv om man må på jobb, er det jo fint å kunne tilbringe sommeren i det flotte landet vårt.

Selv om reising ikke trenger å være så dyrt som mange forestiller seg, er det heller ikke noe man får servert på et sølvfat (det finnes selvsagt unntak..), og man trenger både å jobbe hardt, være flink til å prioritere og spare for å kunne ha muligheten til å reise på lange og korte turer mange ganger i løpet av året. Mange unge idag tar seg et friår etter videregående hvor de jobber hardt i et halvt år, og deretter reiser jorden rundt halvåret etterpå. Selv foretrekker jeg å ha muligheten til å reise på flere mindre reiser enn en veldig lang en. På den måten har jeg alltid noe å se fram til, og muligheten til å tjene opp penger i mellom reisene.

Tips angående å reise så billig som mulig/ha muligheten til å reise mer:

- Planlegg i god tid i forveien. På den måten kan man sikre seg de billigste flybillettene.

- Vurder å reise i lavsesongen og utenom skoleferien her hjemme.

- Fleksibilitet er viktig! Se om du kan reise ut på en mandag istedet for en torsdag eller fredag.

- Lavprisflyselskapene kan man spare mange kroner med å bruke! F.eks. RyanAir, AirAsia, EasyJet, Norwegian osv. Ved å bruke slike har jeg spart MANGE kroner.

- Lag budsjett før reisen og finn ut om det er overkommelig! Er det ikke det så VENT og spar mer. Utrolig kjipt å skulle reise et sted, men ikke ha råd til å kunne oppleve stedet.

- Har du et yrke som kan utføres internasjonalt, f.eks. lærer, sykepleier og lignende, så vurder å søk jobb utenlands for noen måneder eller år. En fantastisk måte å komme seg ut i verden på, samtidig som man gjør noe nyttig og tjener til livets opphold. Studerer du så sjekk mulighetene for å ta et semester eller to i utlandet.

- JOBB, JOBB, JOBB og SPAR, SPAR, SPAR.

Med andre ord er det ikke noe hokus pokus! Prioriteringer er nøkkelordet! Hvor andre prioriterer å spise ute ofte, feste hver helg, kjøpe dyre jakker, ny sofa eller hus - bruker jeg pengene mine på reiser! Simple as that. Håper dere som lurte fikk litt oppklaring i sakene, hehe. At reising er det jeg bruker mest penger på bryr meg ikke. Opplevelsene jeg har fått underveis er verdt mer enn all verdens penger stående i banken.

Hva bruker du tiden/pengene dine på?

A nomadic life

I dag hadde jeg en koselig samtale med en av beboerne på sykehjemmet jeg jobber på. Denne kvinnen nærmer seg 90 år, og har levt et langt og hardt liv. Plutselig stoppet hun opp, så på meg og sa "du må ikke la noen stoppe deg". "Stoppe meg fra hva da?" spurte jeg undrende. "Fra å leve livet du ønsker" sa hun og smilte lett tankefult.

Hun er et veldig intelligent, reflektert og belest menneske som alltid har hatt en drøm om å oppleve verden hun leste om i bøkene sine. "Men det var vanskeligere i min tid" sa hun, "man kunne ikke bare reise avsted, for man hadde jo både mann, barn og et hjem å ta vare på. Ingen forstod heller ikke hvorfor jeg ønsket å reise bort, jeg som hadde det så fint og godt hjemme..".

Samfunnet i dag er fortsatt ganske straight forward, og ganske så A4. Man skal gå på skole, skaffe seg en godt betalt jobb, finne seg en make, få 2-3 barn og kanskje reise på ferie 1-2 ganger i året - og da aller helst til en sydendestinasjon. Dette er hva samfunnsnormene klassifiserer som et "suksessfult" liv, og den rette veien for å leve et liv i sus og dus. Mange ønsker å vente til de blir pensjonister med å reise, selv om man ikke aner om man får lov til å nå den alderen. Hvorfor er det slik? Hvor er det slik at hvis man ønsker å leve et liv utenfor disse "rammene" så blir man plutselig sett på som et merkelig vesen? Har man ønsker for livet som er litt utenfor det vanlige, kan man ofte endte opp med å sette drømmene på vent på grunn av et press for å skulle følge samfunnsmodellen.

Likevel finnes det mennesker som velger å trosse samfunnet og følge sine drømmer i livet. Hver og en av dem er en inspirasjon for meg.

I løpet av årene mine på jorda så langt har jeg funnet ut av reising er noe jeg virkelig brenner for. Det er det som får lidenskapen til å lyse i øynene mine og krible i tærne. Tror nesten jeg må ha vært en nomade i mitt forrige liv... Til nå har jeg vært i 58 (snart 59, iiik) land, og det er et tall jeg håper bare vil stige. Jeg ønsker å se mest mulig av verden før min tid her er over. Nå til dags sitter jeg ofte hjemme med dårlig samvittighet fordi jeg ønsker å reise så mye. Men... hvorfor i all verden skal jeg ha dårlig samvittighet for å ville leve livet mitt på den måten JEG ønsker? Det siste jeg vil er å sitte hjemme og angre på at jeg ikke tok mulighetene når jeg hadde de. Anger er det verste som finnes.

Jeg hører folk si både "skulle ønske jeg kunne gjort som deg da jeg var yngre" og "nå må du prøve å holde deg mer hjemme" i samme åndedrag. Folk fra jobb ser på meg med lengsel i øynene når jeg forteller om de gangene jeg sov i et telt på savannen i Afrika med ville dyr utenfor, når jeg vandret på den kinesiske mur, dro på båttur på Ganges, spanet etter kjendiser på Hollywood Walk of Fame, så solnedgangen fra Sukkertoppen i Rio, tuslet rundt i bushen med løver lekende rundt beina, lå som en flytende tropp på vannflaten i Dødehavet, danset natten lang på en liten bar i Nepal, badet i det krystallklare vannet på Zanzibar, red på elefanter i Thailand, gikk inkatrailen til Machu Picchu, utforsket pyramidene og Kongenes Dal i Egypt og da jeg tilbrate seks døgn på den transmongolske jernbanen fra Moskva via Mongolia til Beijing. De sier ting som "DET ønsker jeg også å gjøre!". Men det blir med den ytringen. De tar aldri steget, og skylder på at faktorer som økonomi, famili og jobb hindrer dem (for mange ER jo dette også hinder).

Slike reiser skaper ikke bare livslange minner, men de bidrar også med mye livslærdom. Man blir selvstendig av å måtte klare seg selv ute i den store verden, og man blir også mer selvsikker når man ser at man klarer det. Man blir flink til å tilpasse seg, og også mer fleksibel. Man får større tålmodighet, og man blir mer åpen. Både åpen for nye opplevelser og for nye og andre typer livssyn og levemåter. Man lærer mer om verden der ute enn noen skole eller utdanning noensinne kan bidra med, bare med å være oppi det selv - og ved å snakke med menneskene som bor rundt på kloden. Man blir mer takknemmelig når man ser hvordan andre mennesker lever og har det, og man blir flinkere til sette pris på og ta vare på det man har.

Don't get me wrong, jeg mener ikke på noen måte at alle skal velge bort å starte familie og heller bare reise resten av sitt liv, fordi DET er mer riktig. Ei heller det at livet er over dersom man får seg forpliktelser, som barn og en karriere. Det jeg mener er at det er opp til hver enkel å finne ut av hva som er riktig for SEG, for så prøve å bane vei for seg selv - og sine livsønsker. Jeg ønsker også å starte familie en dag. Men ikke . Først skal jeg legge bort den dårlige samvittigheten, være skikkelig egoistisk og bruke tid på MEG og drømmene MINE. Vi har jo tross alt bare ett liv, en sjanse - eller hva?

Når jeg en gang sitter på gammelhjemmet grå i håret og med rynker i panna, ønsker jeg å ha muligheten til å tenke tilbake på livet mitt uten anger og med følelsen av at that was one hell of a ride!.

Hvis jeg er heldig nok til å bli så gammel, that is...

Så mitt råd er - følg drømmene dine og gi blaffen i hva andre synes! Never stop exploring!

Take my breath away

.

Reisestøvet

Reisestøvet er noe magisk.

Det drysses over en fra øyeblikket man pakker sekken, eller kofferten, og setter beina i en ny by, i et nytt land eller på et helt nytt kontinent. For hvert steg man tar øker mengden, før støvet til slutt omhyller en fullstendig.

Man drysses ned av reisestøv fra hvert sted man drar, og man etterlater seg også litt, som et merke i historien som forteller at "her har jeg vært". Man setter sitt preg på verden, og verden setter sitt preg på oss. Reisestøvet hjelper oss å se stedene og menneskene vi møter, og å holde et åpent sinn for opplevelsene vi får underveis. Det preller vekk de negative hendelsene, og omhyller de positive. Støvet følger med vinden, gjennom alle kriker og kroker, over fjell og gjennom daler, inn i gamle hus og borger, slummer, båter og slott. Det finner deg uansett hvor reisen tar deg, og bringer deg dypere og dypere inn i den glitrende skyen av reisestøv. Det er som et dop, det gjør oss avhengige. Det gjør oss morsommere, mer vågale - åpner oss opp for nye impulser. Desto mer man reiser, desto mer avhengig blir man av å ha reisestøvet i livet sitt. Man kjenner seg rastløse, rotløse.. Man blir avhengig av å se nye steder, lære nye språk og kulturer å kjenne, sette beina på ny jord, prøve nye matretter, åpne sansene for inntrykkene som befinner seg der ute i den store verden. Støvet oppløser ankeret vårt, det setter oss fri. Fri til å seile fra havn, og reise med vinden i ryggen ut mot det ukjente, men allerede kjære.

Etter reisens slutt henger det fortsatt noe støv igjen. Dusjen klarer ikke fjerne de små støvkornene som har furet seg inn i det vindblåste håret etter Mistralvindens herjinger i Frankrike. Ei heller kornene mellom tærne på beina som har tatt en mellom fjellene i Nepal eller langs pilegrimsveien til Santiago de Compostela. Vannet kan ikke fjerne kornene som ligger i smilerynkene rundt øyene, som har sett mirakler som soloppgangen over Serengeti og det magiske Aurora Borealis en sen vinternatt i Nord-Norge.

Reisestøvet kan verken blåses, skrubbes eller vaskes bort. Det integreres i deg, blir en del av deg. Infiltrerer alle cellene i kroppen og omprogramerer deg. Det forandrer deg.

Det bringer med seg en lengsel, et savn - en indre urolighet som ikke lar seg stanse. Ikke før man igjen pakker sekken, eller kofferten, og igjen setter beina i en ny by, et nytt land eller på et nytt kontinent.

Reisestøvet er absolutt noe magisk.

 

Reiseplanlegging

Å planlegge en reise kan enten være kjempelett eller irriterende vanskelig. Noen velger å bare ordne fri fra jobben, kjøpe flybilletten og fikse både reiserute og hotell når de ankommer reisemålet. Andre kjøper rett og slett en charterreise, og får noen andre til å gjøre all planleggingen for dem. Til slutt finnes det oss som elsker å planlegge, og bruker lang tid i reisens forkant til å både finne spennende reiseruter, utfluktsmål og overnattingssteder.

Når man er like interessert i verden som meg, bruker man lang tid på å lese bøker og magasiner om ulike steder, følge med på reiseforum og blogger av mennesker på reisefot og andre sider på internett som omhandler ulike reisemål. Enkelte vil holde seg til det kjente og kjære, og føler seg ikke trygg så lenge det ikke finnes andre turister på stedet, mens andre derimot søker seg vekk fra turistene og ønsker å se steder som få andre reisende har vært før dem. Sistnevnte begynner derimot å bli svært vanskelig, da verden er blitt mer og mer tilgjengelig de siste årene, og få steder på kartet er utilgjengelige for de store turistmassene.

Enkelte mener vel at å planlegge en reise i detalj og undersøke mye om stedene man skal tar vekk noe av magien i det å reise. Det er jeg til en viss grad enig i. Få ting er mer spennende enn å dra til et sted man nesten ikke vet noe om, for så å ta ting litt på sparket og bli overrasket hver gang man runder en sving. Det er på en annen side utrolig frustrerende å komme til et sted hvor man har begrenset tid, for så å bruke masse av tiden bare på å finne et sted å overnatte, og ende opp både stresset og lei.

Mange av reisene jeg drar på har et ganske høyt tempo, det er ofte mye jeg vil se og oppleve, og dermed kan det bli lite tid til å ta ting på sparket. Det er også en grunn til at jeg liker å ha planlagt og ordnet grunnleggende ting som overnatting, og hvordan transportform som finnes og foretrekkes. På den måten får jeg bedre ting til å nyte selve stedet og reiseopplevelsen. Det er ca. alltid de uplanlagte og uforutsette øyeblikkene man setter mest pris på i ettertid. Jeg føler dog også at hvis jeg ikke hadde hatt en viss bakgrunnskunnskap om stedet jeg befinner på, så ville jeg gått glipp av veldig mye fantastisk. Det er frustrerende og litt trist å høre om flotte opplevelser eller utflukter like ved hvor man har vært, uten at man har vært klar over det, etter at man har forlatt reisemålet.

Internett er min beste venn når det gjelder å finne nye og mindre kjente steder jeg vil besøke. Jeg har alltid vært svært interessert i geografi, og vet dermed hvor det meste av byer og land befinner seg i verden, og det er et ganske greit utgangspunkt i å søke etter nye steder å dra. Det er alltid gøy å søke på bilder av land, steder og byer som høres interessante ut, og deretter se hva som faller i smak. Ta for deg et verdenskart eller en globus og søk på de mest interessante navnene og se hva som dukker opp! Det er også gull verdt å snakke med andre reisende når man er på tur. Mange har reist mye, og sett steder man ikke kunne drømme om at engang eksisterte.

Tripadvisor er en genial side når det gjelder både overnatting, restauranter og attraksjoner rundt om i verden. Jeg bruker alltid siden før jeg booker en overnatting. Her vurderer folk hotellet eller attraksjonen de har vært på (og mange legger igjen bilder), slik at man får et mer reelt innsyn i hvordan stedet faktisk er. Hotellbilder- og beskrivelser på booking/charternettsider er ofte vanskelige å stole på. Vær derimot oppmerksom på at f.eks. hotelleiere kan lure systemet på tripadvisor også. Men har stedet ganske mange tilbakemeldinger, kan man gjerne stole på de (det gjør som oftest jeg i alle fall). Selve bookingen gjør jeg enten gjennom selve overnattingsstedet, booking.com, hotels.com eller expedia.com (og f.eks. hostelworld.com).

Flybilletter sjekker jeg oftest på kayak.no, da siden ofte viser de billigste alternativene. Her kan man også søke "rundtreiser", dvs fly til ett sted og hjem fra et annet sted. Kjempelurt! Deretter sender siden deg videre til selve bookingssiden. Vanligvis er dette expedia.com som ofte er den billigste siden å bruke. Skal jeg innen Europa, bruker jeg vanligvis å reise med Norwegian. Liker at de flyr til så mange steder direkte, uten å måtte mellomlande og bruke masse unødvendig tid på det (jeg må jo uansett mellomlande i Oslo da jeg flyr fra Bodø nå). Er reisedatoene mine fleksible er lavpriskalenderen deres en genial måte å finne billige flybilletter på, og det lureste er ofte å reise i selve ukedagene for å få de billigste bilettene - og vanligvis til ugunstige tider (hvis man har mulighet til det).

Ellers er jeg en stor fan av tog, og reiser alltid med tog om jeg har tid/mulighet. Det er litt vanskelig siden jeg bor så langt nord nå, men er jeg et sted hvor det er fornuftig, velger jeg alltid tog fremfor fly for eksempel. Selv om dette kan ta noen timer ekstra, får man sett mye mer på selve reisen, mulighet til å slappe av/snakke med andre reisende og dessuten er prisen mye lavere. Visste du forresten at det bare tar ca. 7 timer fra London til den franske riviera med tog? Det er 3 timer kortere enn det tar fra Bodø til Trondheim med tog!

Praktiske tips ved planlegging av en reise:

- Finn ut om du trenger å skaffe visum dit du skal reise. Typiske visumland er for eksempel Russland, Kina og India. Til enkelte land er dette en rask og smertefri prosess og man kan kjøpe visum på flyplassen ved innreise i landet (f.eks. Tyrkia), mens andre steder som i Russland, må planleggingen starte tidlig. Man trenger både invitasjon fra landet (enten fra hotellet eller de man skal besøke), og deretter møte opp på den russiske ambassaden i Oslo (eventuelt sende pass og søknad i posten). Enkelte visum koster en god del penger også. Planlegg tidlig!

- Sjekk om du trenger eventuelle vaksiner for å reise dit du har planlagt. Hepatitt A og B, samt grunnvaksinene stivkrampe, difteri og polio er smarte å ha uansett. Enkelte land, spesielt i Sør-Amerika krever gulfebervaksinasjonskort ved innreise. Enkelte vaksiner må man også ta i (veldig) god tid i forveien for at de skal få maksimal virkning før man drar, og det er derfor viktig å planlegge og skaffe informasjon om dette i forveien. Skal man til et sted som har malaria, må man også passe på å skaffe seg tabletter mot dette i god tid.

- Reiseforsikring er noe man bør skaffe seg uansett hvor man drar. Man vet aldri hvilke situasjoner man kan komme borti, og er kameraet og pengeboken plutselig forsvunnet eller stjelt, er forsikringen meget god å ha. Dersom turen varer under 45 dager kan man skaffe seg en vanlig helårsreiseforsikring, men dersom turen varer lenger enn 45 dager burde man kjøpe en egen reiseforsikring spesifikt for turen man skal på. Noe mange kanskje ikke vet er at dersom man betaler 50% eller mer av en reise med sitt mastercard, får man reiseforsikring gjennom kortet.

- Lag et reisebudsjett. På den måten vet du hvilke midler du har til rådighet, og hva du eventuelt kan oppnå med disse pengene. Husk at du trenger penger til både transport, overnatting, mat, opplevelser, visum, vaksiner, annet reisestasj. Kanskje har du for lite penger til det du ønsker å gjøre, og trenger derfor å jobbe 1-2 måneder ekstra for å tjene inn mer. Det er kjipt å reise et sted og ikke ha nok penger til å gjøre ting du virkelig vil.

- Pakk ikke mer enn nødvendig. Synes du sekken/kofferten er tung allerede før avreise, har du noen slitsomme dager/uker/måneder foran deg. Let fram alt du vil ha med deg, del deretter haugen i tre. En haug for hva du MÅ ha med, en for hva du TROR du trenger og en for det du EGENTLIG IKKE har bruk for. Ta heller med en liten flaske vaskemiddel! Dessuten er det jo fint å ha litt ekstra plass i sekken/kofferten til ting som du ønsker å ha med deg hjem fra reisen.

- Ta kopi av pass, reiseforsikring og bankkort før avreise, og ta med utskrifter av disse og send kopier som vedlegg på e-posten din. På denne måten har du alltid en kopi tilgjengelig i tilfelle uhellet er ute og passet er vekk.

- Finn ut grunnleggende fakta om stedet/stedene du skal til. Hvordan språk snakker de i landet? Vil du kunne gjøre deg forstått med engelsk? Å lære seg fraser av språket til landet man skal til er alltid nyttig, og de lokale syntes som regel alltid det er gøy at man i det minste prøver. Trenger du adapter for å kunne plugge de elektriske apparatene dine i landets stikkontakter? Hvilken valuta bruker landet, og hva er verdien på denne i forhold til norske kroner? Er det deler av landet hvor man som turist ikke burde dra/steder som ikke er trygge?

- Jeg skaffer meg som oftest guidebøker til stedene/landene jeg drar til. Disse er lærerike å lese i før reisens start, og ofte greie å ha underveis på reisen. Her finner man fakta, historie, attraksjoner, overnattinssteder, transportformer, språkfraser, kart osv. Lonely Planet (fulle av tekst og info) sine bøker er geniale for backpackere, mens Eyewitness Guides (fulle av bilder og illustrasjoner) er flotte for bybesøk osv.Til slutt vil jeg anbefale siden WIKITRAVEL hvor jeg kan tilbringe timesvis når jeg researcher reisestuffs (det er altså en wikipediaside for reiser & steder around the world).

Unike og bisarre destinasjoner del 4

Jakten på unike, bisarre og spennende steder tar aldri slutt! Hele tiden dukker det opp merkelige og flotte steder - her kommer liste nr. 4!

1. Slottet Neuschwanstein i Tyskland

Ønsker man å se et eventyrslott uten like trenger man ikke å dra lenger enn til utenfor Munchen i Tyskland. Her ligger noe av det flotteste av det flotte. Det er ikke så gammelt. Grunnsteinen ble nedlagt i 1869, og Kong Ludvig II av Bayern håpet han kunne ta i bruk slottet 15 år senere, men det skjedde ikke. Han døde i 1886 og slottet er enda ikke ferdig - innvendig that is. Jeg var der for en god del år siden, og husker hvordan man gikk fra det ene storslagne rommet til det andre, og plutselig dukket ett og annet fullstendig tomt rom opp. Merkelig!


2. Wisteria tunnellen i Kawachi Fuji Garden, Japan

Hvis man ønsker seg en magisk blomsteropplevelse bør man ta turen til Japan. I Kawachi Fuji Garden henger wisteriablomsterne over deg, og danner en nydelig tunnel. Tror jeg kunne sittet på benken der inne i en evighet. Denne parken ligger i Kitakyushu, ca. 4 timer utenfor Tokyo.


3. Ronda i Spania

Middelalderbyer er kule i seg selv, men når de ligger ytterst på en klippe blir de nesten uimotståelige! Ronda ligger sør i Spania, og regnes som en av landets eldste byer. Byen deles også faktisk i to av en 120 meter dyp kløft! Tre broer strekker seg over kløften, hvor den nyeste er fra 1700-tallet og den eldste er fra romertiden! Wow.

4. Kirken på Katskhi Pillar, Georgia

I det vestlige Georgia bestemte noen seg for å bygge en kirke på denne 40 meter høye monolitten for over 1000 år siden - og kirken den står der enda den dag i dag. I nyere tid var det ingen som hadde kommet seg opp på steinpillaren før i 1944 da stedet først ble undersøkt av forskere. Etter det har man funnet ruiner fra 400-500-hundretallet også der oppe. Helt utrolig å tenke på hvordan menneskene fikk seg selv opp dit på den tiden - og ikke minst all steinmaterialet som var nødvendig for å bygge der oppe! I dag er det lettere, og en stålstige hjelper besøkende opp på toppen.


5. Santa Domenica nel Salento, Italia

Hvert år i månedsskiftet mellom juni og juli feirer byen Scorrano en lysfestival dedisert til helgenen Santa Domenica. Feiringen av Santa Domenica er fordi hun i følge historien reddet byen fra pesten for mange århundrer siden, og innbyggerne av byen ønsker å årlig takke henne for dette. De feirer henne med å tenne et lys og sette det i vinduskarmen for å lyse opp i mørket. Feiringen har også utviklet seg med årene og helt fantastiske lysshow tar sted under feiringen, og ikke minst fyrverkeri!

6. Fargerike fjell mellom Tabriz og Ahar, Iran

Disse fjellene befinner seg mellom byene Tabriz og Ahar i Iran. Ulike mineralsammensetninger i bergartene skaper de spesielle fargene. Dette er et ugjestmildt miljø ca 1500 meter over havnivå, selv om "fjelltoppene" ikke er stort høyere enn 100 meter. Klimaet er varmt og tørt, og vannet i området er svært salt og udrikkelig. Det ser nesten ut som en scene fra en annen planet!


7. Undervannsparken i Green Lake, Østerrike

Dette er et litt merkelig sted. Halve året er denne parken på tørr bakke, men når sommeren kommer smelter snøen i fjellene og oversvømmer stedet slik at parken blir liggende under vann. Vannet her stiger rundt 10 meter om sommeren! Mange dykkere kommer hit på senvåren/tidlig på sommeren for å svømme gjennom denne merkelige undervannsverdenen. Det føles sikkert rart å flyte gjennom busker og trær!

8. 3D street art in West Dock, England

Kunstneren Edgar Mueller har skapt mange av mesterverkene som titt og ofte dukker opp på West Dock. Han benytter seg av kritt, og får altså til det utroligste. Trykk HER for å se mer.


9. Plitvice Lakes nasjonalpark i Kroatia

Kroatia har mye flott å by på, og dette stedet skal visstnok være noe av det flotteste. Det er faktisk den eldste nasjonalparken i sørøsteuropa, og den største i hele Kroatia - og står på UNESCOs liste over verneverdige områder. Området består av 16 innsjøer som bindes sammen av små og store fosser og elver. Dessuten er området særdeles frodig og skaper en slags jungelatmosfære. Dessuten har innsjøene forskjellige farger, alt etter hvordan mineralnivået i dem er, samt hvor mange mikroorganismer som befinner seg i de og hvordan solen skinner på dem. Høres nydelig ut!


10. Borobudur Temple Compound, Indonesia

Jeg har et "weak spot" for tempelkonstruksjoner, og spesielt enorme tempelområder jeg aldri har hørt om før - slik som dette stedet. Det ser helt magisk ut! Dette UNESCO-området består av tre buddhistiske tempelkomplekser som ligger i en rett linje i forhold til hverandre, mellom to vulkaner og to elver. Stedet er veldig hellig for buddhister, og byggningene er ca. 1200-1300 år gamle. Jeg skulle gjerne likt å vandre rundt i dette området noen dager for å si det sånn..

Linker til tidligere innlegg:

Del 1

Del 2

Del 3

Noen steder du har vært, eller kunne tenke deg å dra til?

Follow me to...

Jeg er neppe den eneste som har fått med meg instagrambildene til Murad Osmann de siste par ukene. For et kult konsept! Osmann tar bilder av kjæresten som leder han rundt om i verden, så det er en fin rød tråd som strekker seg gjennom hvert eneste bilde..

For å se resten av bildene hans så ta en titt HER.

Bak reisekulissene - er alt så bra som det virker?

Føler jeg av og til tar litt av når jeg skriver om steder jeg har vært og attraksjoner jeg har besøkt. Det spares verken på gode ord eller på kruttet enkelte ganger! De stedene jeg føler fortjener det skryter jeg selvfølgelig opp i skyene. Andre steder velger jeg kanskje å falle litt i bakgrunnen. Det er jo selvfølgelig ikke bare positive hendelser man møter på reiser. Flyplasser, venting og lange køer kan virkelig stresse meg opp. Av og til er man nødt til å sitte på med busser og biler som verken har belte eller speedometer, og trafikken er ofte kaotisk. Innpåslitne selgere og påtrengende menn kan være slitsomme i enkelte land. Toalettfasilitetene kan være ganske forferdelige, og andre steder helt ikke-eksisterende. Fra hull i murgulvet til åpne do-båser hvor man står og skrever på rad, som de er så glade i for eksempel i Kina. Enkelte steder i India fungerer togsporene som toalett. Dopapir kan man bare glemme. Mange steder har man flaks om man finner vann som er mer enn lunkent i dusjen (om man i hele tatt finner en dusj!). Skitt og søppel florerer ofte. Hva er vitsen med å kaste søppel om søppelkontaineren aldri blir tømt, tenker de kanskje?

Man kommer ofte i kontakt med dyr som har det helt forferdelig. Ribbeina stikker ut og pelsen faller av, men likevel logrer halen. Kattunger og valper som nesten ikke klarer å gå fordi de mangler næring. Lidelsen stopper ikke hos dyrene, mange mennesker har det på samme måten. Bor på gata, mangler klær, sulter, sover i grøftekantene i fleng. Man kommer opp i mange situasjoner som man nesten ikke klarer å fordøye. Kontrastene blir så store, og man føler seg utrolig hjelpesløse.

Lys hud blir for mange det samme som en vandrende pengebok. Enkelte forventer at man er styrtrike, og i mange land er man nettopp det i forhold til de lokale. Man kan bli ranet eller utpresset hvis man ikke er forsiktig nok. Det er for eksempel ikke lurt å flashe med dyre telefoner, klokker, smykker og andre slike ting når man reiser til steder som er fattigere enn her hjemme. Selv har jeg aldri blitt frastjelt noe, og har alltid vært nøye med å passe på tingene mine, uten å være panisk. Det kan derimot være ekkelt når tiggende barn fotfølger deg i håp om å få penger. Men man skal IKKE gi penger til tiggende barn! Som oftest er det bakmenn involvert, og selv om det ikke er det, vil barna bli tatt ut av skolen om foreldrene skjønner de kan bruke barna til å skaffe penger. Gi heller små gaver som blyanter, eller mat. Man kan også støtte lokale organisasjoner med en pengesum, slik at man vet pengene går til noe nyttig og bra.

Ofte må man betale høyere inngangssummer til attraksjoner i forhold til lokalbefolkningen, slik som til Taj Mahal i India, og det synes jeg er helt greit. Vi har tross alt mer penger enn dem, og de burde få slippe billigere unna når det gjelder å få se ett av Indias nasjonalmonumenter. Men andre ganger føler man på prinsipp at man ikke vil betale mer enn noe koster, bare fordi man er "hvit". Haha. Etter å ha vært hele dagen i Xingping i Kina, skulle vi komme oss tilbake igjen til den landsbyen vi bodde i. Vi mistet akkurat den siste bussen, og måtte derfor prøve å skaffe alternativ transport. Hadde lest at taxiene ikke skulle koste mer enn en viss sum, men taxien vi fant tak i ville ha minst det todobbelte, og vi nektet å betale det på prinsipp. Vi begynte derfor å gå i håp om at taxien ville komme etter oss.. og det gjorde den! Men han nektet fortsatt å godta prisen vår, og kjørte i fra oss. Vi gikk og vi gikk i mørket. Til slutt kom han tilbake, og nektet fortsatt å gå ned i pris. Vi sa nei, og fortsatte å gå. Og han kom ikke tilbake! Farsken tenkte vi, for det var over to mil til dit vi skulle! Haha! Etter en halvtime stoppet det en stor hvit Lexus med tre kinesiske menn i, og tilbydde seg å kjøre oss. Vi ble skikkelig skeptiske, men takket til slutt ja. Bilen var fancy med hvite skinnseter og PUTER med lexussymbolet på og greier, og mennene hadde på seg dress. Plutselig kjørte bilen inn til siden på den bekmørke landeveien og to av mennene gikk ut. Herregud, skal de kverke oss og ta pengene våre? Det var det første vi tenkte, men den fyren som satt igjen lo da han så ansiktsuttrykkene våre og "fortalte" (de snakket jo nermest bare kinesisk..) at de bare skulle på do, haha. Vel framme satte de oss av, og nektet å godta betaling fra oss. En utrolig fin gjerning! Skyss fra fremmede har jeg opplevd flere ganger, og de ønsker sjeldent noe in return!

Enkelte steder har man lest og hørt mye om, men så er stedet noe helt annet enn hva man har sett for seg. Mange ganger er inntrykket positivt, men andre ganger kan man rett og slett bli skuffet. Det skal sies at det er sjeldent jeg blir skuffet, men de få gangene det har skjedd, har det vært på grunn av sinnsyke folkemasser. Enorme folkemasser bestående av turister, som meg selv, som rett og slett ødelegger et sted på grunn av vårt nærvær. For eksempel når køen til heisen opp i Eifelltårnet strekker seg flere tusen kvartal bortover (da tok jeg trappen..), og når man må gå med solbriller for å ikke bli stukket ut øynene på med en av de millionene av paraplyene folk brukte for å beskytte seg mot solen i den Forbudte By i Beijing.

Andre ganger går alt bare feil. Et bra eksempel på dette var ferien på Isla Margarita i Venezuela. Min daværende kjæreste og jeg hadde bestilt flybillettene to uker før avreise, uten å vite noe spesielt om stedet på forhånd. Vi bestilte flybillettene gjennom et charterselskap og bestemte oss for å heller finne hotell selv, utenfor turiststrøkene. Vi landet i 1-tiden på natten, og allerede da startet komplikasjonene. Vi hadde ikke tatt ut valuta hjemmefra, men hadde tenkt å vente slik at vi kunne ta ut valuta på flyplassen (noe jeg som vanlig alltid gjør), men så visste det seg at alle TRE bankautomatene ikke virket! Ingenting ellers var åpent heller siden det var så sent! Det var lang til landsbyen vi skulle bo i, og vi hadde ingen penger. Vi ba om vi kunne få skyss fra turistbussen til charterselskapet siden den skulle kjøre forbi der, og heller sende oss en faktura på dette eller noe, men det ville de ikke ha noe av. Så til slutt dro de fra oss, og vi stod alene på flyplassen. Ingen av oss to kunne spansk, annet enn et par ord, og det var ikke så lurt, for da kan man ikke kommunisere med lokalbefolkningen som har svæææært dårlige kunnskaper i engelsk! Haha. Fikk i alle fall forklart en taxisjåfør at vi ikke hadde penger, men trengte å dra innom en bankautomat før vi kunne dra til hotellet, ved hjelp av et par spanske ord, et par engelske og mye gestikulering.. og tilslutt forstod han, og vi fikk ut penger og kom oss til hotellet!

Flere ting gikk galt da, tror faktisk jeg må lage flere innlegg om den turen fordi den var bare helt syk og fantastisk på samme tid. ALT gikk galt. Enkelte vil kanskje spørre hvorfor man i all verden reiser om ting er slik jeg beskriver de ovenfor. Saken er den at selv om ting ofte går galt, så ordner de seg oftest også! For det er slikt det er når man reiser. Man setter seg i en sårbar posisjon når man drar fra kjente og kjære omgivelser og kaster seg ut i et nytt land og en ny kultur. Man har sine forventninger om hvordan ting skal være, men man vet aldri om disse forventningene blir innfridde før man kommer til stedet og opplever det selv. Personlig føler jeg aldri at ting samsvarer med tankene jeg har i hodet om stedet før jeg drar - alt er som oftest mye bedre! Man vet aldri hvilke opplevelser som møter en. De fleste mennesker på denne kloden er utrolig hyggelige og immøtekommende, de er gjestmilde, generøse og synes det er spennende å få noe bekjentskaper. I Venezuela opplevde vi for eksempel flere ganger at tre sekunder etter vi hoppet av en buss og stod som to spørsmålstegn, kom en lokal person bort og spurte om de kunne hjelpe oss å finne veien, og i USA kan man få høre hele livshistorien til folk man står i samme kø sammen med. Man kan selvfølgelig oppleve å bli lurt, men ved å være fornuftig og observant (og ikke for godtroende) vil man klare å unngå slike situasjoner.

Det er viktig at man senker forventningene sine og har et åpent sinn når man skal dra et sted - på den måten får man utrolig mye tilbake i form av flotte opplevelser, ny lærdom, fine møter med andre reisende og lokale og bøttevis med minner man kan se tilbake på. Og om det i verste fall mot all formodning ikke ordner seg til slutt - så synes i alle fall jeg at det er bedre å angre på noe man har gjort, enn noe man ikke har gjort.

Å reise kan være ordentlig kaotisk, men det er også få ting som er mer givende - synes jeg.

Hva er dine tanker rundt temaet?

Unike og bisarre destinasjoner del 3

Både destinasjoner og opplevelser, that is. Verden er virkelig full av små mirakler, både menneskeskapte og naturlige. Her kommer listen over unike og bisarre steder del 3!

1. Lavendelsesongen i Provence. Frankrike

Frankrike er full av awesomeness. Eiffeltårnet, makroner, nydelig vin, solsikker og ikke minst - endeløse sletter fulle av lavendel! Fra midten av juni til slutten av juli er det fargene lilla og blå som regjerer store deler av Provence. Dra dit og nyt!

2. Sky Lantern Festival i Taiwan

Denne festivalen holdes hvert år ved den første fullmånen i året og er en av de mest populære festivalene i Taiwan - jeg skjønner godt hvorfor! Man mener av festivalen startet som en feiring av at dagene begynte å bli lengre, og man gikk mot vår etter starten på ett nytt år. I disse dagen skriver folk nyttårsønskene deres inni lanternene før de sender de til himmels.. kanskje gudene tar de imot og hjelper med å oppfylle dem?


3. Selvlysende, blå bølger i Vaadhoo, Maldivene

Blå bølger er vel ikke akkurat noe uvanlig, men at de i tillegg er selvlysende høres heller ganske rart ut. Men det er akkurat dette som skjer i Vaadhoo i Maldivene. Fenomenet kommer av en kjemisk reaksjon hvor mikroorganismer i vannet som er bioluminescente (dvs at de kan lage sitt eget lys - selvlysende) reagerer med oksygenet i vannet. Kuuult.


4. Swallow's Nest på Krimhalvøya i Ukraina

Dette slottet, som pryder tuppen av en klippe og troner ovenfor Svartehavet. Det hviler noe eventyrlig over stedet, og man kan nesten se for seg episke sjøslag ta sted i sjøen nedenfor, og hvordan drager strekker seg rundt i luften ovenfor. I tårnet sitter en prinsesse fra en svunnen tid, mens faren, kongen, står på balkongen og ser utover kongeriket sitt.. Ok, nå skal jeg slutte å drømme meg bort, haha. Vil du se stedet med egne øyne så dra til Yalta i Sør-Ukraina.

5. Kirskebærblomstene på våren i Japan

Dra til Japan på våren og du får oppleve noe helt fantastisk - hanamisesongen! Kirsebærtrærne blomstrer i store deler av landet, og innhyller deg i en utrolig flott og meget rosa boble. Cherry Blossom-festivaler dukker opp mange steder, og mange er svært opptatt av å delta i "hanami" som betyr "å se på vakre blomster", eller kirsebærtreblomster i dette tilfellet. Folk samles under de store trærne for sosialt samvær, god mat og drikke og hygger seg. Det vil jeg også!

6. Sove i glass-iglo i FInland

Midt i villmarken i nærheten av nasjonalparken Urho Kekkonen i Finland, finner man glass-igloene til Hotel Kakslauttanen. Her kan man ligge i gode og varme sengener og se opp mot himmelen med sine millioner av stjerner og ikke minst det magiske nordlyset! For de som synes dette blir for fancy, så finnes det også tradisjonelle snø-igloer til disposisjon.

7. Gjemt strand på Marietas Islands i Puerto Vallarta, Mexico

Marietasøyene er gamle vulkanske øyer som ligger rett utenfor kysten av Mexico. Det er ikke før nylig at man startet å oppsøke øyene og oppdaget hvor fantastiske de faktisk er - og ikke minst den skjulte stranda! Det skal visstnok være som å komme inn i en ny verden der nede, og vannet er en fantastisk krystallklar masse. Spennende!


8. De hvite klippene i Sør-England

De hvite klippene sør i England ved Dover er et utrolig syn, og ett av Englands flotteste naturlige kjennemerker. Den hvite kalken som klippene består av, inneholder millioner av oppmalte rester av forhistoriens små sjøorganismer, og klippene strekker seg opp mot 100 meter over havnivå.

9. 2,000 år gamle Baobab-trær i Sør-Afrika

Baobab-trærne er virkelig noe for seg selv. Disse trærne som for det meste trives i Sør-Afrika kan leve i hundrevis av år, og de eldste er hele 2,000 år! Et av de største er 22 meter høyt og hele 47 meter i omkrets! Sykt. Hele 80% av disse trærne består av vann, og i Løvenes Konge ble Baobabene kalt Livets Tre. Sunland baobab er forresten så stort at det er bygget en bar inne i treets hulrom..

10. Sist, men ikke minst - Camping i trærne i Elk, California

WOW DERE, mens man snakker om trær! California har ikke bare Hollywood, strender og San Francisco - de har også en tre-camping! Man kan tydeligvis ta del i dette eventyret i Elk, California, og få overnatte i et slags telt hengende fra trærne.. Kan ikke tenke meg noe koseligere og mer spesielt. Livet kan være herlig, eller hva?Fant dere noen opplevelser/steder som fristet?

Å føle at man lever!

Å sitte på at fly mot en ukjent destinasjon og nye eventyr

Å nyte verdens naturlige underverker

Å stå midt i en folkemasse og føle seg liten, men likevel som en del av noe stort

Å stå på en fjelltopp og kjenne vinden i ansiktet og skue ut over landskapet

Å sitte i en bil og synge favorittsanger på repeat mens det vakre landskapet farer forbi

Å sitte i den myke sanden på en strand i et fjernt land og se solen duppe ned i havet etter en lang og opplevelsesrik dag

Å se og ta del i andre kulturers levemåte og hverdag, og hvor annerledes, men likevel lik den er ens egen

Å se verdens underverker med egne øyne

Å stå helt stille midt i ingenmannsland og bare høre på stillheten

Å se glede i barns ansikt

Å gjøre noe man ikke trodde man turte

Å bli kjent med nye mennesker fra hele verden

Å føle friheten man har når man kan være spontan

Å komme ansikt til ansikt med det fascinerende dyrelivet som finnes i verden

Å bryte egne grenser og få nye erfaringer

Å kommunisere med mennesker som snakker andre språk, uten å bruke ord

Å kjenne på sommerfuglene i magen når man står foran en utfordring

Å filosofere og ha det gøy med godt selskap og et glass vin i hånden

Å flyte inn i en helt ny verden under vannoverflaten

Å lære masse nytt om både seg selv og stedene man besøker

Å dyppe tærne i det avkjølende havvannet etter mange timer på beina

Å slappe av med en god bok etter en lang dag i solen

Å ligge på en båt i vannkanten i mørket, stirre opp på den enorme stjernehimmelen og tenke på livet, døden og universet

Å bli vekket i gryningen for å se på den magiske soloppgangen

Å stikke hodet ut av vinduet når man kjører og føle både vinden og solen i ansiktet på samme tid

Å besøke eldgamle byer og føle at man har reist tilbake i tidÅ trosse andres bekymringer og bevise at verden er mye snillere enn hva de tror

Å forandre deg til det bedre på grunn av erfaringene du har gjort underveis

Å se på bilder, kort og filmer fra tidligere reiser - og glede seg intenst til neste gang!

Hva får deg til å føle at du lever?

New York og Bangkok til 999kr?

JA TAKK.

I dag har Norwegian startet salget til sine to nye langdistanseruter til henholdsvis New York og Bankok. Prisene ligger på 999kr en vei til NY og 1499kr en vei til Bangkok. OMFG. Sykelig billig. Har lyst å bare tømme sparekontoen og kjøpe meg et par reiser akkurat NÅ!

Får se hvor stor fristelsen blir...

Er også veldig spent på om dette blir prisene som gjelder, eller om prisen blir satt opp etter lanseringsperioden.

Skal du hamstre billetter?

Wise words

Unike og bisarre destinasjoner del 2

Her kommer liste nummer 2 over merkelige, flotte, fascinerende og unike steder!

1. Leshan Giant Buddha, KinaDette er en av verdens største Buddhaer! Den befinner seg i utkanten av storbyen Chengdu, og da jeg var i Kina stod den på programmet. MEN på grunn av forsinkede tog og veldig dårlig tid prioriterte jeg heller å besøke pandaene.. Angrer ikke, men en dag skal jeg tilbake å se denne enorme statuen! Allerede i 713 startet konstruksjonen av Buddhaen, som er hele 71 meter høy. Den er faktisk så stor at selv på den minste tåneglen er det plass til en sittende person.

2. Spotted Lake, CanadaDenne merkelige innsjøen ligger i nærheten av Osoyoos i British Columbia. I innsjøen finnes det høye konsentrasjoner av mange ulike mineraler. På sommeren når mye av vannet fordamper, oppstår det ulike små dammer rundt i innsjøen med forskjellige mineralinnhold. Det er altså kombinasjonene av mineralene som skaper de forskjellige fargene.

3. Waitomo Glowworm Cave, New Zealand

WOW. Tror dette må være ett av de kuleste stedene jeg har hørt om! Dypt under bakken i disse 30 millioner år gamle kalksteinsgrottene, kan man seile inn med båt og se noe helt spesielt. Denne lysende larven er unik for New Zealand, og flere tusen av dem pryder taket i disse hulene. Det skal være som å se en fullspekket stjernehimmel, både ovenfor og reflektert i vannet nedenfor.

4. Black Rock Desert, Fly Geyser, NevadaDette stedet ser litt ut som noe fantasilandskap opprinnelig fra Mars.. men nei, denne geysiren befinner seg i Nevada, USA. Merkelig nok er det ikke et naturlig under, men resultatet av en menneskeskapt ulykke. I 1916 var det en rancheier som begynte å grave seg ned igjennom ørkensanden i håp om å treffe en vannåre og gjøre dette til et fruktbart område. Han traff vann, men kokende geotermisk vann (vann varmet av jordens indre). Det var ikke før på 60-tallet av vannet begynte å sprute opp av bakken, og det har det gjort siden. Det er altså vannet selv som har skapt denne strukturen, og alger har gitt de ulike fargene. Pretty spectacular!

5. Rio Tinto, SpaniaDenne røde elven befinner seg sørvest i Spania. Den intense røde fargen kommer av det ekstremt store jerninnholdet i elva, som blant annet kommer fra diverse gruver i området. Elva er spennende å se på, men er også et stort miljøproblem på grunn av tungmetallene som befinner seg i den. Den har derimot fått stor interesse av astrobiologer på grunn av den ekstreme tilstanden som de mener kan minne om livet på andre planeter.. spennende!

6. Cave of Crystals, MexicoDenne (sinnsykt) kule hulen ble oppdaget for rundt 12 år siden, i tilknytning til en gruve 300 meter under bakken. Den befinner seg i Chihuahuaregionen av Mexico. Disse krystallene er de største naturlige krystallene i verden! Selve hulrommet er bare 12 meter langt og 4 meter bredt, men temperaturen er oppe i hele 58 grader med en luftfuktighet på 90-99 grader!! Insane. Mennesker uten ordentlig sikkerhetsutstyr/klær kan dermed ikke oppholde seg der nede mer enn 10 minutter om gangen..

7. Jellyfish Lake, PalauCreepy eller? Jellyfish Lake er som navnet tilsier en innsjø, og ikke en del av havet. Innsjøen er derimot connected til havet gjennom små sprekker og tunneler, men man kaller den hovedsaklig isolert. Derfor har skapningene som bor i innsjøen utviklet seg i en annen retning enn skapningene som for eksempel finnes i havet utenfor, eller i andre innsjøer i området. Her finnes det flere MILLIONER med maneter, som hver dag migrerer fra den ene delen av innsjøen til den andre. Det skal tydeligvis være veldig populært for turister til Palau å dra hit for å snorkle blant disse skapningene... would you?

8. Al Hajjara, JemenHvis man setter den forferdelige politiske uroen til side, så har Jemen mange spennende sider å oppdage. Blant annet den flotte arkitekturen og de fascinerende byene! Al Hajjara befinner seg midt i Jemen, på toppen av en klippe. Mange av de imponerende bygningene er over 400 år gamle. Jeg valgte å ta med Al Hajjara, men det finnes utallige slike steder i Jemen, blant annet den nydelige hovedstaten Sana'a. Mange av husene ser faktisk ut som pepperkakehus med melisdekorasjoner xD

9. The Wave, ArizonaDisse spesielle sandsteinsformasjonene befinner seg i Arizona i USA. Formen man ser i dag er laget av erosjon, og man tror det kan være vinden som har laget disse - og at de dermed viser hvordan vinden blåser gjennom dette stedet. Bare se for dere hvordan vinden drar med seg og forflytter sanden i ørkener som f.eks. Sahara! Siden dette er sandstein tåler den svært lite, og mennesker som går over området kan derfor ende opp med å ødelegge det.. Stedet er forresten så gammelt at man har funnet dinosaurfotspor like i nærheten. Oi oi!

10. Kappadokia, TyrkiaTyrkia har mange spennende steder å besøke, om man klarer å skippe en dag på stranden! Kappadokia ligger i innlandet, og var et gammelt oldtidsrike. Navnet Kappadokia er gammelpersisk og betyr "landet med de vakre hestene". Midt i Kappadokia ligger Göreme, som er en nasjonalpark med fantastiske fjellstrukturer. Mange av fjellene er uthulet og inneholder hus og kirker. Hele stedet er som et trollandskap!

Fant du noen steder på listen som frister?

Unike og bisarre destinasjoner

Lei av vanlige standard reisedestinasjoner som London og Kreta? Klør det i de eventyrlystne beina og du har lyst å oppleve noe helt nytt? På listen nedenfor har jeg samlet noen sære og bisarre reisemål, noen flotte men lite kjente og et par helt unike steder. Noe som frister?

1, Chocolate Hills, FilippinenePå den Filippinske øya Bohol finner man flere tusen av disse haugene. De fleste er rundt 30-50 meter høye, men enkelte er så høye som 130 meter. Det er i tørkeperioden når gresset visner at de får den karakteristiske brune fargen - derav navnet Chocolate Hills! Synes de ligner litt på Hershey's Kisses eller sjokoladeknapper ja xD

2. Jeju IslandDenne vulkanske øya, som ofte kalles Gudenes Øy, ligger utenfor kysten av Sør-Korea. Det største blikkfanget på øya er den enorme vulkanen på nesten 2,000 som med sitt karakteristiske utseende nærmest stiger opp fra intet. Øya er også full av slike statuer som på bildet ovenfor. De kalles Dol hareubang, som rett og slett betyr gammel stein (direkte oversatt "gammel bestefar"). Man vet ikke helt opprinnelsen til disse - enten kom de med reisende fra havet, eller så var de kanskje inspirert av totem-kulturen på fastlandet. Enkelte mener at de er fruktbarhetsbringere, andre tror de står der for å jage bort onde ånder, men de fleste mener de bringer lykke. Spennende i alle fall!

3. Darvazam i TurkmenistanHer finner man intet mindre enn The Gates of Hell! Inngangen til helvete altså. Historien er den at på 70-tallet drev sovjetiske geologer å gravde etter gass her, og kom borti et stort hull under bakken med naturlig gass som kollapset. For å ikke la en eventuell giftig gass spre seg, fant de ut at det lureste var å sette fyr på krateret og la brannen fjerne gassen i løpet av noen dager. Dette var som sagt 40 år siden, og det 70 meter store hullet brenner fortsatt!

4. Kasha Katuwe/Tent Rocks, New MexicoDisse merkelige geologiske formasjonen av vulkansk stein har blitt formet gjennom erosjon i tuuuusenvis av år. Kasha-Katuwe betyr "hvite klipper", og størrelsen på disse teltlignende strukturene varierer fra noen få meter til over 30!

5. Meteora, HellasMeteora betyr noe som "hengende i luften" på gresk, og det ser virkelig ut som disse klostrene gjør akkurat det. Hele seks kloster er bygget oppå disse kalksteinsklippene, og noen er hele 550 meter opp i luften! Det var noen munker som først flyttet hit. Klippene holdt unna alle besøkende utenom de mest dedikerte. Disse munkene levde altså for det meste som enstøinger. Man vet ikke nøyaktig når dette stedet først ble bebodd, men det er i alle fall over tusen år siden. Utrolig spesiell og spennende plass!

6. Bay of Fundy, CanadaDette vakre stedet ligger på østkysten av Canada. Det er kjent for å ha den største tidevannsforskjellen i hele verden! Høydeforskjellen ligger på ca 14-15 meter mellom flo og fjære, og lengden på over 16 meter. Den høyeste floen var derimot på over 20 meter en gang! Wow..

7. Chamarel, MauritiusDette området på Mauritius er kjent for sin naturskjønnhet. Her finnes det blant annet sanddyner med hele syv forskjellige farger! Forholdsvis rød, brun, lilla, grønn, blå, fiolett og gul. Det som er så unikt er det at fargene blander seg ikke, men holder seg for det meste for seg selv. Fargene går altså inn i hverandre, men sees likevel separate (if you know what I mean?). Pretty najs!

8. Jigokudani Monkey Park, JapanTrodde du at mennesker er de eneste som liker å kose seg i varme kilder? Think again! Midt i Japan finnes Jigokudani som ligger 850 meter over havet. Det vil si at snø ligger på stedet 1/3 av året. Navnet Jigokudani betyr egentlig "helvetesdalen" fordi mennesker før i tiden så røyk som steg opp mot himmelen fra de kokvarme kildene. Men stedet er absolutt et paradis for disse snøapene som storkoser seg der i løpet av vintermånedene!

9. Blue Hole, BelizeDette hullet utenfor kysten av Belize, måler 300 meter i diameter og er 124 meter dypt. Under de siste istidene ble det dannet et kalkgrottesystem her, som kollapset da havet igjen steg, og etterhvert formet seg som dette utrolige hullet. Man mener at dette er det dypeste undersjøiske hullet der ute, og dykkere strømmer til stedet for å få dykke ned i den underjordiske verden.

10. Pamukkale, TyrkiaHer er det sikkert mange tyrkiaturister som har vært (I sure wish I had)! Pamukkale betyr faktisk "bomullslott" på tyrkisk, og stedet ser ganske utenomjordisk ut. Som et eventyr! Disse terassene har gjennom årene blitt formet av smeltet kalkstein fra de varme kildene. Det er totalt 17 varme kilder med vanntemperaturer mellom 35 og 100 grader. Hadde ikke sagt nei til et bad der med andre ord...

Ja, det var ti steder. Det finnes mange utrolige steder på denne planeten! Fant faktisk så mange interessante steder at jeg tror jeg må lage en til liste snart... xD

Bisarre steder som frister - Socotra IslandDenne øya (en del av en liten øygruppe) ligger nesten 40 mil utenfor kysten til Yemen, på Afrikas horn. Men man skulle derimot tro at øya lå på en annen planet, for et merkeligere sted har jeg ikke sett. På grunn av at den ligger såpass isolert (og har vært i flere millioner år), har plantelivet på øya gjennom evolusjonen forandret seg ganske mye fra hva vi kjenner fra før av. 1/3 av øyas vegetasjon finnes INGEN andre steder i verden.

Jeg sier bare en ting - HIT MÅ JEG DRA!!

Twenty years from now you will be more disappointed by the things that you didnt do than by the ones you did do.

So throw off the bowlines. Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream. Discover. - Mark Twain

Take two.

:)

So true

"When one door closes another door opens, but we so often look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the ones which open for us."  Alexander Graham Bell 

Barcelona Rock - vandrerhjem for klatrere!

Haha, i Barcelona har de tenkt å bygge noe ganske genialt og definitivt annerledes.. Et vandrerhjem for klatrere, som skal bygges i form av et høyt spir av et fjell. Bygget skal bli ca 100 meter høyt, og skal påbegynnes om ca 2 år.

Klatrerne overnatter slik, på fjellhyllene i telt eller sovepose, slik de ville ha gjort om de klatret på et ordentlig fjell. Sjekk utsikten! Håper bare de er ordentlig sikret så de ikke faller av..Her er et bilde av hele greia, den kommer til å bli stor! Men lurer på hvor mange som blir å falle av strukturen hvert år... ?Kunne du tenkt deg å bo der?

Kilde

Flyskrekk?

Denne siden er ganske genial, enten vil den kurere flyskrekken din.. eller gjøre den værre..

denne siden kan du faktisk se alle flyene som er i luften akkurat nå - over hele Europa. Det er faktisk så mange, at du vil innse at sjansen for at det skal skje noe med akkurat ditt fly - er ytterst liten. På en annen side er det kanskje vanskelig for flygelederne å holde kontroll over alle disse flyene.. Men nei, jeg velger å fokusere på det første. Synes det er utrolig imponerende! Dessuten kan du jo følge reisen til ditt eget fly, eller se hvor i verden flyet til dine bekjente befinner seg til alle tider langs reisens gang.

Dreamlike

(weheartit.com)

Jeg elsker å drømme meg bort i bilder.

Afrika i svart/hvitt

Man er jo som oftest vant til å se veldig fargesprakende bilder fra Afrika - et kontinent som har veldig mange farger å by på. Men jeg kom over disse bildene på flickr.com, og synes de er minst like spektakulære som de fargerike bildene.. om ikke mer.

Hus i alle farger og former

I hvilke av disse husene kunne du tenke deg å bo?

Bildeinspirasjon til Irlandturen


(weheartit.com)

Gleder meg! Har du vært i Irland? Har du tips om hva jeg må se osv?

Corfe Castle

Er det noe England er stappfult av, så er det vakre små landsbyer. Corfe Castle er en liten by i Dorset i England, på sørvestkysten, som er oppkalt etter den vakre slottsruinen som troner over byen. Ønsker vi hadde noen slike byer her i Norge.

Nydelig sted, ikke sant?

En must side for alle reisende

Hvis du er en person som liker å reise, og enda ikke har hørt om eller tatt i bruk Tripadvisor, så skam deg! Det er en av de mest geniale sidene for folk på farta. Jeg har brukt siden i maaange år nå, og er alltid innom å sjekker før jeg bestiller hotell. Alltid.

Siden går ut på at folk legger igjen sine tilbakemeldinger angående hotell, restauranter, attraksjoner osv, og deretter blir disse kategorisert og ramset opp slik at du hele tiden har oversikt over hvordan hotell som er best (i følge vanlige mennesker). Er du altså i tvil over hvilket hotell du skal velge, er det bare å sjekke tripadvisor og velge det som ligger  høyest på listen og har fått best tilbakemeldling! Genialt. Aldri har tilbakemeldingene slått feil heller, og derfor passer jeg alltid på å bruke siden når jeg kan. Siden har også generelle reisetips og forum hvor man kan spørre spørsmål og snakke med andre reisende.

Vil du slippe å bli skuffet på din neste reise? Da vet du nå hva du skal gjøre.

Go travel
Weheartit.com

Det virkelige eventyrland

Noen som vil være med til Romania?

Les mer i arkivet » Januar 2015 » Desember 2014 » November 2014

,  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn


Image and video hosting by TinyPic

Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Albania
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Finland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Makedonia (FYROM)
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Slovenia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tunisia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Januar 2015
 • Desember 2014
 • November 2014
 • Oktober 2014
 • August 2014
 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen

  hits