Biltur langs sørkysten av Island

The Golden Circle

En av de mest populære utfluktene på Island er den såkalte Gyldne Sirkel, en loop på ca. 30 mil dersom man har Reykjavik som utgangspunkt. De tre hovedstoppene som utgjør ruten er nasjonalparken Thingvellir, Gullfoss og Geysir. Dessuten finner man vulkankrateret Kerið ikke langt unna, og jeg anbefaler et stopp der også dersom man har tid.

De fleste besøker ruten med buss, men jeg anbefaler å leie bil slik vi gjorde. Ved å ha egen bil får man langt større frihet i forhold til hvor lenge man ønsker å være på hvert sted, hvilket sted man ønsker å se først, og andre eventuelle stopp langs veien (å ha muligheten til å velge når man ønsker å bruke toalettet, er jo gull verdt liksom). Dessuten virket det lurt å ta ruta litt midt på dagen, da de fleste turistbussene allerede er dratt avsted til neste stopp.

Thingvellir

Dette er et ganske så spesielt sted, både historisk, kulturelt og geologisk. For det første ligger nasjonalparken rett ved Thingvallavatn, som er den største innsjøen på Island. For det andre var det her alltinget (Islands parlament) ble opprettet i 930, og hvor tinget fortsatt ble holdt fram til 1798. Island baserte forresten store deler av loven sin på den norske gulatingsloven! Thingvellir ble det kulturelle sentrum på Island på grunn av tingets plassering her, og folk flokket hit i tusentall fra hele landet for overvære møtene. Den tredje grunnen til at Thingvellir er spesiell er fordi den ligger i en riftdal skapt av landets plassering midt oppå den midtatlantiske ryggen. Dette er en undersjøisk vulkansk fjellkjede som strekker seg langs hele Atlanterhavet, og som fortsatt vokser. På grunn av dette driver kontinentalplatene fra hverandre, og avstanden mellom Europa/Afrika og Amerika blir bare større og større. I Thingvellir-området ser det virkelig ut som kontinentene bokstavelig talt rives fra hverandre. I enkelte av riftene finnes det også krystallklart vann (med muligheter for å snorkle).

For film- og tv-interesserte så kan det jo nevnes at både Astrid Lindgren-klassikeren Brødrene Løvehjerte ble filmet her, og ikke minst har Game of Thrones filmet mange scener her i de siste sesongene.

Geysir

Her møtte vi store turistbusser og et svært besøkssenter når vi kjørte inn på parkeringsplassen. Absolutt en liten downer, men det var færre mennesker ute på stedet enn jeg så for meg. Stanken av råtne egg slo imot oss da vi trasket mot området hvor dampen steg opp fra bakken. Geysir ligger i et geotermisk aktivt område, som styres etter jordskjelvaktiviteten i området. Denne kilden har faktisk gitt navnet til fenomenet verden over! Den ble først nevnt på 1200-tallet, og det sies at den kunne ha utbrudd som var så sterke at jorden skalv og vannsøylen stod opp mot 100 meter opp i luften! Nå til dags er Geysir stille, men den mindre kilden, Strokkur, gir fremdeles de besøkende show med utbrudd hver 5-10 minutt. Man ser hvordan vannet spruter 20-30 meter oppover, og etterfølges av en gigantisk dampsky med en stank uten like. Det er dessuten fascinerende å se den fargerike og mineralholdige jorden, leire som koker i bakken og vann så varmt at man kan koke egg i den.

Gullfoss

Fosser har Island mange av, men det virker som turistene har lagt sin elsk på Gullfoss. Den er absolutt et mektig skue. Det er her elven Hývtá plutselig bryter opp sin reise med å falle over 30 meter ned inn i juvet nedenfor. Fossen har på en måte flere etasjer, og man har muligheten til å gå nesten gå rett inn i gapet på den. Vannskyet når ganske langt, så man burde i så fall huske vanntette klær dersom man ikke ønsker å måtte vri de man har på seg.

Like ved fossen stod det en byste av en kvinne - Sigríður Tómasdóttir. Det sies at utenlandske investorer ønsket å demme opp den mektige fossen på begynnelsen av 1900-tallet. Prosjektet var på god vei til å gjennomføres da de plutselig fikk en ung kvinne å hanskes med. Sigríður var oppvokst på en gård i nærheten og elsket fossen og området som hadde vært en stor del av hennes oppvekst, og hun ønsket å gjøre alt i sin makt for at demningsprosjektet skulle legges på is. Hun gikk faktisk barføtt fra Gullfoss til Reykjavik, og truet med å ta selvmord ved å kaste seg i fossen dersom hun ikke fikk viljen sin. Det virker som det lønner seg å være sta, for til slutt fikk investorene nok, og skrinla prosjektet sitt. Det er altså Sigríður sin fortjeneste at vi fortsatt har muligheten til å nyte synet av fossen slik den alltid har vært.

Kerið

Siste stopp for dagen var ved dette spennende vulkankrateret, som egentlig ikke er en del av turistbussenes gyldne sirkel. Men det ligger i nærområdet, og har man bil har man jo muligheten til å kunne stoppe hvor man vil! I motsetning til de andre stoppene koster det altså penger å komme inn her, ca. 3 euro om jeg husker rett. Heldigvis var det gratis inngang akkurat den dagen vi var der. Kanskje de legger på inngangspengene i høysesongen? Man finner ikke dette krateret på en stor høyreist vulkan i terrenget, så det er vanskelig å vite hva som venter en fra veien. Men med en gang man kommer over kraterryggen får man en flott utsikt. Krateret er nærmest sirkulært, steinen i veggene er full av vakre farger, og i bunnen ligger en liten grønn innsjø. Man har muligheten til å vandre rundt kraterryggen, og også ned til innsjøen i bunnen. Dessuten er utsikten til området rundt virkelig flott!

Selv synes jeg sørkysten av Island var mer imponerende, men jeg føler likevel at stedene langs den gyldne sirkel fortjener et besøk - i alle fall Thingvellir. Uansett om du har kort eller lang tid på øya så anbefaler jeg å komme seg ut av Reykjavik, det er absolutt en fargerik og spennende liten by, men landet har så langt, langt mer å by på.

Innlegg fra sørkysten kommer snart!

Magical Iceland

Jeg skjønner virkelig ikke hvorfor jeg ikke har besøkt Sagaøya tidligere der den ligger bare 2,5 timers flygning fra Norge. På en annen side er jeg glad jeg sparte det til nå, for jeg kan ikke tenke meg hvordan opplevelsen kunne vært bedre.

Island er akkurat like magisk som man forestiller seg. Det er som en mer eksotisk variant av Norge, med store vulkaner, svære isbreer, endeløse sletter av lava, dype raviner, svarte strender, islandshester på slettene, åpne landskap, bratte fjell, varme kilder, sprutende geysirer, kokende gjørmehull og ikke minst - de underjordiske. Her lever fortsatt sagnene om alver, dverger, troll og andre usynlige skapninger. En undersøkelse har vist at over 50 % av islendinger fortsatt tror på eksistensen til disse skapningene. I et slik underlig og eksotisk landskap er det ikke vanskelig å skjønne hvorfor troen er så sterk, og de mest unike stedene har alltid sagn og overtro tilknyttet seg.

Vi leide bil og kjørte over 100 mil på ringveien mellom Keflavik i vest og Jökulsarlon på sørøstkysten. Ved førstnevnte befinner flyplassen seg, ytterst i havgapet, og sistnevnte er landets største bresjø. Her ligger tonnevis av isfjell og dupper før de sakte men sikkert smelter og beveger seg ut mot storhavet. Vi besøkte også nydelige Seljalandfoss, som man kan gå bak, og den eksotiske svarte stranden utenfor Vik. Her kan man se merkelige firkantformede basaltformasjoner med lundefugler flyvende over. Vi gikk langs den flotte canyonen Fjaðrárgljúfur, kom oss opp på en av brearmene til Vatnajökull og tuslet rundt kraterryggen til vulkanen Kerið. Vi kjørte også den gyldne sirkel, badet i den blå lagune og dro på ridetur på islandshester. Jeg fikk endelig prøve gangearten tølt! Å ri islandshest har lenge vært en drøm, så det var absolutt et høydepunkt. 
Det aller største høydepunktet var derimot overnattingsturen hvor vi tok sekkene på oss en kveld og gikk opp til Reykjadalur, utenfor Hveragerði, hvor vi satte opp teltet ved de varme kildene. Utrolig koselig, så skulle veldig gjerne hatt mer tid der.

Det er vanskelig å ikke falle for Island og det ville landskapet. Det er en øy av kontraster, fra ørkenplatåer til grønne daler, isbreer til varme kilder, ubebodd villmark til pulserende Reykjavik, frodige sletter til merkelige månelandskap. Det er et sted man stadig kan utforske, og jeg tviler på at dette er siste gang jeg besøker landet.

Kunne du tenkt deg å besøke Sagaøya?

Island i mai!

Da tar jeg en liten pause fra Marokko-innleggene for å fortelle at i mai så går reisen til Island! Dette virker være året hvor gamle reisemålsdrømmer skal gå i oppfyllelse, og etter å allerede ha sett både Burma og Marokko i år, gleder jeg meg fryktelig til å besøke Island. Når jeg i tillegg har fått en herlig fyr som reisefølge, kan dette ikke bli annet enn bra!

Vi har ikke så mange dager til rådighet, men satser på å leie bil slik at vi får litt større frihet til å komme oss rundt. Vi håper på nærkontakt med både endeløse sletter, høye fosser, store vulkaner, varme kilder og imponerende isbreer - for å ikke snakke om de hårete, firbente skapningene øya er full av - islandshestene!

Grunnen til at jeg lager dette innlegget er som vanlig fordi jeg håper noen av der ute har vært på Island tidligere, og kanskje har tips (både om reisemål og ellers) å komme med! If so, tas de i mot med stor takk!

Les mer i arkivet » Desember 2014 » November 2014 » Oktober 2014

,  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn


Image and video hosting by TinyPic

Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Albania
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Finland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Slovenia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tunisia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Desember 2014
 • November 2014
 • Oktober 2014
 • August 2014
 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen

  hits