In the backstreets of Varanasi

De fleste kjenner Varanasi som en av de helligste byene for hinduistene i India. Et populært og yndet pilegrimsmål for både hinduer og buddhister (og ikke minst turister) fra hele verden. Grunnen til dette er elven som renner gjennom den hektiske byen - Ganges. Moderelven. Den hellige gudinnen Ganga. Ett dypp her for en hindu skal visstnok viske ut all dårlig karma. For mange av oss turister vil derimot en dråpe av elvevannet viske ut alt mageinnholdet.. Det sies også at de som dør i Varanasi slipper å bli gjenfødt. De døde kremeres langs elvebredden, før askene til slutt kostes ut på vannet og renner ut i evigheten...

Ganges er med andre ord selve livsåren til byen. Her står man opp med sola, bader, vasker klær og ror rundt i båter med turister som ønsker å se en av verdens eldste og lengst bebodde byer fra vannet. Tusenvis av templer står langs elvens bredder, og Varanasi regnes som den spirituelle hovedstaten i India.

Ok, men nok om det. I følge overskriften skal dette innlegget handle om Varanasis bakgater. For til tross for elvens rolle, er det i byens mange bakgater de fleste inderne oppholder seg store deler av dagen. Går man ut av de store trafikkårene kommer man inn i livlige labyrintiske smågater som slynger seg gjennom nabolag etter nabolag. På grunn av byens størrelse er det lett å unnslippe andre turister i disse smågatene, og heller treffe på mange av byens innbyggere. De fleste er svært nysgjerrige, spesielt barna, og mange kommer bort for å hilse på.

Her møter man på både kyr og geiter, hunder og rotter. Barn spiller langball og kvinner koster utenfor huset sitt. Menn sitter og leser eller ser på livet utenfør døra. Noen selger grønnsaker, andre selger diverse gatemat. Det kommer bønnerop fra moskeene og bjelleringing fra de hinduistiske templene. Plutselig kommer en kamel gående forbi!

Det er voldtsomt, det er høylytt og det er kaotisk. Det er skittent, falleferdig, fargerikt og uhyre spennende! Men desto mindre gatene blir desto roligere blir det - og det er av og til godt å kunne trekke seg litt tilbake.

Varanasi er en heftig by med utallige inntrykk som nærmeest vil slå deg i ansiktet. Det er bare å holde deg på beina og la sansene suge til seg fargene, lydene, luktene og smakene fra området du er i. Mer eksotisk enn dette blir det nesten ikke.

A face of India

India er et fortryllende land fult av kontraster. Kontrastene viser seg både i naturen i det langstrakte landet, men også i arkitekturen - og ikke minst i ansiktene til landets innbyggere. Unge og gamle, smilende og reserverte. Noe av det jeg husker best ved å besøke Varanasi, var å gå rundt i de labyrintiske gatene og se på dagliglivet til menneskene som bor der. Å få et innblikk i hvordan de lever livene sine. Hvordan de ser på livet utenfor deres egne fire vegger. Hvordan de har vokst opp, og tanker og følelser om fremtiden. Et menneske rommer så ufattelig mye.

 Nå er jeg spent på hvilke mennesker vi blir å treffe på reisen i Sør-Amerika.

It's Holi!

I fjor feiret jeg hinduenes vår/fargefestival i en liten by i India, og det var en av de kuleste opplevelsene jeg noengang har vært med på. Anbefales virkelig! Farger EVERYWHERE. Latter og gøy, musikk og søte barnesmil. Reisende og lokale, unge og gamle, kvinner og menn og hunder og kyr i en fargerik blanding.

I dag er det atter Holi igjen, og jeg missunner alle som feirer dagen i India. Happy Holi!

The Pink City

Jaipur er den største byen i den indiske regionen Rajasthan, og regnes også som regionens hovedstat. På 1800-tallet fikk byen besøk av Prinsen av Wales og den daværende kongen fikk byen malt rosa til ære for prinsens besøk. Siden den gang har byen bltit kalt "Den Rosa Byen". Ganskje så sjarmerende!

 

Byen er fullspekket med templer, fort, monumenter, nydelig arkitektur og et spennende gateliv. Vindpalasset - eller Hawa Mahal - på bildet ovenfor er spesielt spennende. Amber Fort, som ligger litt utenfor byen på en høyde, anbefales også. Når man har vært der en gang har man vel egentlig sett alt, så har ikke noe behov for å dra tilbake. Men jeg vil GJERNE besøke andre byer og landsbyer i Rajasthan!

Vil du?

Bollywood!Å dra på kino i India er virkelig noe for seg selv. Kinoen Raj Mandir i Jaipur er ganske awesome i seg selv, med skikkelig overdådig 50-talls interiør og lysekroner større enn bilen min. Popcornet koster bare 3 kroner og hundrevis av forventningsfulle indere venter febrilske på å slippe inn i kinosalen.Vel inne i salen er det ikke akkurat stillheten som senker seg da lyset slås av og gardinene foran lerretet åpner seg. Hylene fra inderne braker løs da de ser favorittskuespillerne sine vise seg på skjermen, og de klapper i vei. Mange tar bilder av både seg selv, popcornet og kinolerretet. Andre står opp i protest mot ting de ikke liker i handlingen og roper mot skjermen. Babyer gråter og menn plystrer. Når dansingen og syngingen begynner i filmen, stemmer nesten hele salen med og synger i vei. Danse gjør mange også! Handlingen foregår på hindi, og engelsk tekst finnes ikke. Vi blir derfor sittende å glise og veksler mellom å følge med filmen og alle menneskene rundt oss. Absolutt en opplevelse - om ikke en høylytt en!

Filmen vi så het Tere Naal Love Ho Gaya, og var pretty good. Klarte faktisk å følge handlingen ganske godt til tross for språkbarrieren og! Haha. Her er en trailer for de spesielt interesserte:

 

Blir nok å prøve meg på fler Bollywoodfilmer i framtiden. xD Hva med deg?

Å reise med tog i India

DET er en opplevelse kan du tro. For når man skal reise rundt i dette enorme landet er det jo tog som gjelder. Vi reiste med tog mellom Delhi og Jaipur, Jaipur og Agra, Agra og Jhansi og Jhansi og Varanasi. Turene varte alt fra 5 timer til 13 timer, og var som oftest noe forsinket. Tog i India tar tid! Men hjelpes så billig det er! Dessuten kommer man nært innpå lokalbefokningen - noen ganger svært innpå, haha. Veldig gøy å se hvordan de lyser opp og åpner seg når man kommer i snakk med dem.

Vi reiste med både første klasse og andre klasse, med og uten luftkondisjonering, i sittevogn og i liggevogn, på dagtid og på natten. Hver eneste tur var en opplevelse! I førsteklasse-sittevognen fikk vi både te (alle fikk hver sin tekanne med kokende vann) og varm frokost servert inkludert i billetten.

Togstasjonene er temmelige interessante steder. De er alltid fylt til randen av mennesker, og som oftest står det også en ku eller to å spiser søppel eller vandrer ute på togsporene mellom perrongene. Store indiske familier sitter samlet med barna sine på fanget, det ligger varer og bagasje over alt og enslige menn samler seg i sirkel rundt deg. Der står de, og bare stirrer. Stirrer på de merkelige hvite menneskene som skal reise med samme tog som dem.

Det aller merkeligste er vel egentlig det som skjer utenfor togsporene toget kjører forbi. Søppel ligger det strødd overalt, i enorme mengder, spesielt i det lille sjiktet mellom togsporet og de små og store byene toget kjører forbi. Disse søppelstrekkene fungerer også som toalett (ja akkurat) for de fattigste som ikke engang har ett do å gå på i byen sin. Folk sitter ofte sammen, med rompa bar, og snakker mens de titter på toget som kjører forbi og gjør sitt fornødne.. Valgte å ikke ta bilde av dette både av respekt og vel, ikke akkurat noe jeg vil spare i fotosamlingen :P Men, tok likevel dette bildet under av en frue som gjør sitt... siden hun satt ganske langt unna og alt sånnderrejau.Tog i India er med andre ord ganske interessant! En ypperlig måte å komme seg rundt i landet på, og et stort pluss er jo at man kommer i kontakt med lokalbefolkningen. Forsinkelser må man bare regne med, og så lenge man går inn med et åpent sinn - så går jo alt bare fint, ikke sant?

Noen som har noen indiske tog-erfaringer de vil dele? ;)

Følelsen av a Lost World i OrchhaDenne lille byen med bare 10,000 innbyggere falt jeg helt pladask for i India. Etter å ha kommet fra byer som Delhi, Jaipur og Agra med innbyggertall opp i mot 15 millioner, var Orchha en fredelig liten oase. Nydelige palasser, templer og gravmonumenter okkuperer byens "skyline", og man slipper å dele disse vakre monumentene med tusenvis av andre turister. Her fikk jeg faktisk gå helt for meg selv!

Orchha var engang hovedstaten i ett av de største og mektiske rikene i sentral-India. Byen ble grunnlagt i år 1501. Idag står bare byggene igjen, som om tiden har stått stille siden den gang. Betwa-elven renner gjennom byen, og langs den står hele 14 "cenotapher", eller gravmonumenter reist for å hedre byens herskere etter deres død.Noen av disse stod faktisk rett bak hotellet vi bodde på. Eller, vi bodde i teltene avbildet ovenfor. Pretty awesome!Alt i alt en nydelig liten by, med kjempehyggelige mennesker. Absolutt mitt favorittsted på turen. Her fikk man faktisk roen til å kunne prosessere alle dagens inntrykk (og de er det mange av i India). Kaoset er gøy det også, men kanskje ikke over en lengre periode. :P Skulle gjerne vært lengre i byen, og koset meg nede ved elven med masse spennende lesestoff på dagtid - og vandret blant templene på oppdagelsesferd på ettermiddagene når varmen letter.

Drar gjerne tilbake! Hva synes du?Litt farge i hverdagen!Wow sier jeg bare. Holi (hinduistenes vår/fargefestival) var hysterisk gøy! Ikke hver dag man gnir hverandre inn i farger og fester og danser midt på lyse dagen. Vi var så hvite og fine først, og deretter tok det bare helt av, og en rosa fargebombe eksploderte over oss alle. Ble dynket i farger om og om igjen, og sitter enda igjen med rosa hår (må komme meg til frisøren snart, haha) og masse flotte minner.

Kan gjerne tenke meg å dra tilbake til India og feire Holi igjen - kan du?

Happy Holi!

Tre dager for sent, men bedre sent enn aldri right? Det var en fantastisk vaarfeiring! Farger, fest og galskap i gatene. Har nok aldri vaert mer fargerik, og haaret mitt er fortsatt rosa, gult og gront. Haha. Som dere kan se paa bildet tok det litt av... haha. Vi saa alle slik ut til slutt, eller faktisk vaerre..

Det teite nett her lar meg ikke laste opp flere bilder, men jau, as usual - de kommer.

Taj Mahal!!

 Zomg, for en dag! Eller hver dag er awesome her, for aa si det saann! Har blant annet beveget oss til Agra etter et meget interessant togtur. Artig med tusen indere up in your face hele turen. De er ganske nysgjerrige paa oss her merker vi. xD Paa samme maate som i Kina, vi er nesten som superstars. Hoho. Koselig da, man utveksler fine blikk og gester med de som ikke snakker spraaket, og ja - det er fint.

Har blant annet vaert paa Agra Fort (NYDELIG) og TAJ MAHAL (WOW) i dag! Sitter aa slapper av litt naa i hotellobbyen. Sitter tre karer og bare stirrer paa meg. Koselig. xD Utenfor springer det kuer og gale tuktuks kjoerer som villmenn. India er utrolig spennende og flott! Men selvfolgelig ser man masse trist ogsaa... Et land av kolossale kontraster.

Internettet er som vanlig litt ustabilt, men faar i alle fall postet en liten oppdatering. Skal opp paa takterassen og ta oss noe godt aa drikke foer middagen.

Haaper alt er fint i Norge!En nydelig oase i hektiske JaipurDet kan virkelig hotellet Bissau Palace kalles. Som navnet tilsier er dette et gammelt palass, 150 år gammelt. Her kommer man unna galskapen ute i gatene i Jaipur og kan slappe litt av mens man kjenner brisen ruske lett i håret. Eksotiske rytmer kommer fra et tempel like ved, og de utallige papirdragene som engang endte sin skjebne i de store trærne utenfor, rister lett i vinden. Det er utallige utskjæringer og malte ornamenter på fasaden og inne i rommene, og mange mange elefantfigurer! Passer meg perfekt med andre ord.

Nå skal vi derimot kaste oss ut i gatene igjen, og prøve å gjøre oss kjent med denne byen i Rajasthan! Blir spennende!

Namaste!Har endelig fått tak i internett som er nogenlunde stabilt, så tenkte jeg skulle oppdatere! WOW - for et land, sier jeg bare! Har hatt bakoversveis siden jeg kom hit i går. At det bor over en milliard mennesker i landet skjønner man fort. Gatene er stappfulle av skapninger fra alle landets hjørner, religioner og ulike kulturer. Hinduer, buddhister og muslimer lever i fin harmoni med kuer, geiter, gatehunder og trafikken fra helvete - på godt norsk. Haha, trodde trafikken i Afrika og Kina blant annet var gal, men der tar India kaka. At det ikke skjer flere ulykker er helt fantastisk. Organisert kaos som jeg kaller det. xD Gruppen jeg reiser med er en flott blanding av mennesker fra hele verden, og romkameraten min og jeg kommer også godt overens og leide taxi i går og fikk sett mye av Delhi! Blant annet den gamle bydelen med Jama Masjid (Indias største moske) og Red Fort. Fikk også sett Lotustempelet og parliamentsbygningen. Etter velkomstmøtet tok vi metroen (antall mennesker man får inn i en metrovogn ble også da ca 239420) til Connaught Place, og tuslet derfra til India Gate. Flott dag! MASSE inntrykk! Og dessuten gikk jeg 36 timer uten søvn, så var litt sliten til slutt.. Skal komme med flere bilder når jeg har mulighet. Tar ganske mange om dagen ;)

 

 

Da er turen til India og Nepal bestilt!

Jeg kan ikke tro det! Jeg skal DIT! Snart, i mars allerede. Jeg gleder meg noe heeeelt sinnsykt. Det blir spennende på mange måter. Det blir min første langtur hvor jeg reiser alene! Turte derimot ikke å reise helt alene til India, så har meldt meg på en tur hos G Adventures hvor vi besøker både India og Nepal. Det høres på alle måter ut som en drømmeferie i mine øyne.

Vi skal besøke blant annet New Delhi, Agra, Jaipur, Orchha, Varanasi (omfg) i India og Lumbini (Buddhas fødested!), Pokhara, Chitwan National Park og Kathmandu i Nepal.

Can't wait!! Nå må jeg bare få ordnet visum til India asap.

Noen som har vært i ett eller begge landene og har litt tips å komme med?

Les mer i arkivet » Juli 2014 » Juni 2014 » Mai 2014

, Bodø

Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i 60 ulike land og på 5 kontinenter, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn


Image and video hosting by TinyPic

Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen

  hits