Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?

Dette er et spørsmål jeg blir spurt ganske ofte, både fra familie, venner, nye bekjente, kollegaer og også her på bloggen. Jeg reiser jo en del, bare i 2013 var jeg på 6 kortere og lengre utenlandsturer (hvor den lengste var rundt i Sør-Amerika). Når jeg ankommer Burma/Myanmar om to-tre uker har jeg vært i 60 land, og mange av de har jeg vært i flere ganger. Reisetrangen kommer neppe gi seg med det første, så jeg ser fram til mange nye eventyr i tiden som kommer...

... Men det er jo slik at reising kosteder en del, og man trenger også ledig tid for å ha muligheten til å komme seg bort. Mange er i 100 % jobb, og har bare 4-5 uker i året de kan reise bort på. De tjener ofte godt med penger, men har kanskje boliglån, billån eller barn som mange av pengene går til. Andre er studenter eller jobber deltid, og har mye tid til rådighet, men lite penger å kunne avsette til reising.

For å kunne reise rundt til stadighet må man altså være i en situasjon hvor man både har tid og penger til rådighet. I en slik situasjon har jeg vært store deler av mitt voksne liv. Hvor andre har gått ut i fast jobb, startet familie og kjøpt seg bolig, har jeg studert, handlet klær på salg og reist rundt i verden. For det handler jo selvsagt om prioriteringer.

Jeg er langt fra rik, og jeg finansierer selvfølgelig reisene mine selv. Jeg har alltid vært flink til spare, helt siden jeg startet å jobbe som 15-åring og tjente egne penger. Siden da har jeg alltid jobbet, enten fulltid, deltid eller i ferier for å få jobben til å passe inn med studiene. Alt til overs har jeg satt inn på sparekonto, og i de senere årene har den blitt mer og mer omtalt som "reisekontoen". Jeg har også alltid vært veldig økonomisk bevisst. Har aldri hatt noe behov for å bruke flere titalls tusen på merkeklær, og synes man kan finne mye fint på salg. Er glad i bøker, men kjøper veldig sjeldent bøker her hjemme. Bestiller jeg de på internett fra utlandet får jeg de for bare en brøkdel av den norske prisen. Pensumbøker prøver jeg alltid å kjøpe brukt. Mange av møblene mine kommer også fra bruktmarkeder. Har blant annet en bokhylle til 50,-, en lenestol til 150,-, komfyr til 200,-, vitrineskap til 400,- og en sofa og kjøpeskapet som jeg fikk gratis! Jeg prøver å ikke handle mer enn jeg trenger, og har aldri følt at jeg manglet noe vesentlig.

Det at reising koster mye penger, er derimot bare halvveis sant. Jo, selvfølgelig koster det en del - men det kan koste langt mindre enn hva de fleste ser for seg. Man trenger ikke bo på luksusresorter, og flybillettene kan man få mye billigere dersom man søker grundig nok. F.eks. fikk jeg flybillettene fra Oslo-Cusco og hjem fra Rio-Oslo for 5,000kr totalt. Det er billig! Melder man seg på mailinglisten til de store flyselskapene får man tidlig varsel om aktuelle tilbud, og kan dermed være veldig heldige med flyprisene! Det hjeloer også om man kan være fleksible når det gjelder reisedatoene. Er man bundet til å reise i skoleferiene blir det dessverre ofte mye dyrere enn det må. Overnatting finner man i de fleste prisklasser, og til og med gratis dersom man ønsker å prøve seg på coachsurfing.

Jeg har jobbet mange forskjellige steder, både som vasker, på bakeri, i barnehage, som museumsvert og på sykehjem (hvor jeg jobber nå). Året etter videregående jobbet jeg fulltid i barnehage samtidig som jeg jobbet 3-4 dager i uken på bakeriet. Jeg kom ofte hjem sent, og det var ufattelig tungt å kombinere jobbene - men det gikk bra, og det at det bare var for en periode gjorde at jeg holdt ut. I ettertid har pengene jeg tjente der tatt meg rundt hele verden. På sykehjemmet har jeg bare en 20 % helgestilling, men har jobbet ca. 80-100 % der i høst. Det at jeg jobber ekstra gjør at jeg har mulighet til å takke nei til vakter dersom jeg har tenkt meg bort i den perioden. På den måten styrer jeg arbeidstiden min mye selv. Turnusjobbing i helger og på kvelder legger også igjen noen ekstra slanter på kontoen. Det er selvsagt ikke alle som kan ha det slik, spesielt på grunn av usikkerheten det kan gi - som "hvordan skal jeg jobbe i neste uke?", "Har jeg i det hele tatt jobb i neste uke?" og lignende. Dersom man har en vanlig 8-16-jobb, kan man forsøke å legge ferieukene sine til våren/høsten/vinteren istedet for til sommeren/påsken/skoleferiene for å slippe unna de dyreste billettene. Selv om man må på jobb, er det jo fint å kunne tilbringe sommeren i det flotte landet vårt.

Selv om reising ikke trenger å være så dyrt som mange forestiller seg, er det heller ikke noe man får servert på et sølvfat (det finnes selvsagt unntak..), og man trenger både å jobbe hardt, være flink til å prioritere og spare for å kunne ha muligheten til å reise på lange og korte turer mange ganger i løpet av året. Mange unge idag tar seg et friår etter videregående hvor de jobber hardt i et halvt år, og deretter reiser jorden rundt halvåret etterpå. Selv foretrekker jeg å ha muligheten til å reise på flere mindre reiser enn en veldig lang en. På den måten har jeg alltid noe å se fram til, og muligheten til å tjene opp penger i mellom reisene.

Tips angående å reise så billig som mulig/ha muligheten til å reise mer:

- Planlegg i god tid i forveien. På den måten kan man sikre seg de billigste flybillettene.

- Vurder å reise i lavsesongen og utenom skoleferien her hjemme.

- Fleksibilitet er viktig! Se om du kan reise ut på en mandag istedet for en torsdag eller fredag.

- Lavprisflyselskapene kan man spare mange kroner med å bruke! F.eks. RyanAir, AirAsia, EasyJet, Norwegian osv. Ved å bruke slike har jeg spart MANGE kroner.

- Lag budsjett før reisen og finn ut om det er overkommelig! Er det ikke det så VENT og spar mer. Utrolig kjipt å skulle reise et sted, men ikke ha råd til å kunne oppleve stedet.

- Har du et yrke som kan utføres internasjonalt, f.eks. lærer, sykepleier og lignende, så vurder å søk jobb utenlands for noen måneder eller år. En fantastisk måte å komme seg ut i verden på, samtidig som man gjør noe nyttig og tjener til livets opphold. Studerer du så sjekk mulighetene for å ta et semester eller to i utlandet.

- JOBB, JOBB, JOBB og SPAR, SPAR, SPAR.

Med andre ord er det ikke noe hokus pokus! Prioriteringer er nøkkelordet! Hvor andre prioriterer å spise ute ofte, feste hver helg, kjøpe dyre jakker, ny sofa eller hus - bruker jeg pengene mine på reiser! Simple as that. Håper dere som lurte fikk litt oppklaring i sakene, hehe. At reising er det jeg bruker mest penger på bryr meg ikke. Opplevelsene jeg har fått underveis er verdt mer enn all verdens penger stående i banken.

Hva bruker du tiden/pengene dine på?

31 kommentarer

lineinspirasjon

06.01.2014 kl.13:18

Som om jeg skulle ha skrevet det selv. Personlig er jeg gaaanske lei av de som ikke kjenner meg noe særlig og (naturlig nok) tror at jeg lever et liv i luksus på reisene mine. Mest sannsynlig fordi at de selv flipper "litt" ut på reise. Her går det i mat fra supermarkedet eller fra boder på gata. Bodde i alle år på sovesal. Hoteller kun de siste få åra. Tenker du er spent på Myanmar! "Tilbake til gamle dager de luxe" var mitt første inntrykk :-)

Elisabeth

06.01.2014 kl.15:23

Jeg bruker en del penger på studielån og billån. Ellers er jeg flink til å spare, og har en plan om å bruke en del av pengene på å reise :-)

Maria

06.01.2014 kl.15:50

Fint innlegg ;)

Jeg er også veldig flink å spare føler jeg iallfall selv, og "sløser" ikke bort penger på f.eks røyk og alkohol, eneste som stopper meg er at jeg er i en 8-16 jobb :P Da må man bare prøve å bruke avspasering og feriedager best mulig!

Brita Søreng

06.01.2014 kl.16:27

Nyttig og bra innlegg. Selv er jeg for tiden tilkallingsvikar på OSL og får jobbe så mye som mulig grunnet sykdom, men kan da ta meg den friheten til å takke nei slik at jeg kan reise! :) Det passer meg perfekt siden jeg har angst for å gro fast i en jobb.

farawaytothesea

06.01.2014 kl.16:53

Du har så rett. Jeg håper mitt lille sparekonto (minibank) kan rekke til en Mexico-tur til sommeren.

Kjersti

06.01.2014 kl.21:14

Jeg kjenner meg så igjen i dette! Jeg tror det er fordi folk flest skeier ut med fint hotell, restaurantbesøk og sløser skikkelig når de først skal på ferie. De kjøper flybilletter uten å forstå hvor overpriset de er. Da tenker de at å reise til Sør-Amerika eller Asia må være dobbelt så dyrt som det de selv betaler for å reise til Tenerife, og de skjønner ikke hvordan jeg kan ha råd til sånne reiser når jeg ikke er i full jobb engang.

Trikset mitt er å holde utgiftene til et minimum både hjemme og på reise (men noen kostbare opplevelser bør man unne seg når man reiser, så klart). Nesten alle pengene mine går til reiser. Skulle selvfølgelig ønske jeg også eide hus som mange andre 28-åringer gjør, men jeg ville aldri byttet bort reisene mine. Det er mye mer givende å tusle rundt på Påskeøya og beundre moaier, enn å sitte hjemme og beundre hvor fint det ble etter at man pusset opp stua. Minner og lærdom fra reiser har man resten av livet, og hus kan man alltids kjøpe senere :)

Nina-Martine

06.01.2014 kl.22:02

Du har jo helt rett i det du skriver! Bruker nok selv ganske mye penger på reising, og det meste jeg shopper iløpet av et år blir handlet inn på ferie. Har også vært så heldig de siste tre årene å hatt en ganske fleksibel jobb, og ikke gjort stort annet enn å bruke pengene på korte ferieturer i ny og ne. Reise er jo en luksus vi som bor i denne delen av verden absolutt burde bruke så mye vi kan, er absolutt et av høydepunktene i livet :)

Hamaca Reiseblogg

06.01.2014 kl.22:45

Veldig godt skrevet! Er veldig enig! Prioriteringer - det er sånn jeg pleier å svare folk jeg og. Det har faktisk alt å si! Å bruke penger på dyre vesker eller smykker har jeg aldri skjønt hva skal være godt for. Mange ganger tenker jeg også på hvor utrolig heldige vi nordmenn er som kan reise til nesten hvilket som helst land i verden, og pengene våre vil være mer verdt. Det er så mange ganger jeg snakker med folk i Asia som gjerne kunne tenke seg å reise mer, men som aldri får sjansen..

Bobleliv

07.01.2014 kl.22:02

Jeg er 100% enig :) En trenger absolutt ikke være rik for å reise mye. Er du født i Norge, arbeidsfør og motivert til å spare, så holder det i massevis!!

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:14

lineinspirasjon: Ja, det er nok en del misforståelser ute å går! De som kanskje bare drar på en utelandstur i året til "syden" slår nok ofte på stortromma og brenner av fryktelig mange tusenlapper på den turen, både på hotell, mat og opplevelser. Hvis de ser for seg av vi gjør slik på alle reisene våre, så er det ikke vanskelig å tro at de mener vi bruker ufattelig mange penger på reising. Du er jo en stor inspirasjon for meg forresten! Slik du har reist i alle år er slik jeg ønsker å gjøre. :)

Jeg er KJEMPESPENT på Myanmar! Bare to uker igjen nå, og det kribler i hele kroppen. Har hørt og lest så mye den siste tiden, og lengter etter å oppleve landet selv. Tror gjerne det er tilbake til gamle dager deluxe!

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:14

Elisabeth: Så bra! Det man ønsker får man til dersom man virkelig vil - eller noe slik ;D

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:16

Maria: Takk du! Ja, man blir selvsagt ganske låst i en fulltidsjobb. På andre siden er man som oftest avhengig av pengene man tjener for å kunne overleve :P Men da er det jo bra at man utnytter avspaseringer og feriedagene sine så godt man kan! Dessuten er vi jo heldige i Norge hvor vi har 5 uker ferie! Tenker bare på de stakkars amerikanerne og japanerne, f.eks.

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:17

Brita Søreng: Kjenner meg absolutt igjen i det! Vet ikke helt hvordan jeg kommer til å takle å endag får en fast fulltidsjobb. Får satse på at det er i et yrke jeg virkelig brenner for, slik at det ikke føles ut som et fengsel. ;)

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:18

farawaytothesea: Spennende! Det virker som du også reiser mye til tross for at du er student! Alt er mulig :D

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:21

Kjersti: Du setter virkelig ord på det! De fleste tenker ikke på at prisnivået utenfor Europa er noe helt annet enn det er her hjemme og på de typiske turiststedene i verdensdelen vår. I Asia/Afrika/Sør-Amerika kan man jo nesten leve for en tiendedel av hva man bruker her hjemme! Så selv om flybilletten ofte koster litt mer, sparer man det inn på både overnatting, mat og opplevelser.

Og jeg sier bare AMEN til det siste du skriver. :D Reising er ufattelig givende, og å slå seg ned kan man alltids utsette til senere, ja!

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:24

Nina: Mye av det jeg har av klær/andre stuffs har jeg også handlet inn på reise. Det er så mye billigere andre steder enn her hjemme! Heldig du er som også har en fleksibel jobb :) Så sant, vi er heldige som har den muligheten! Jeg tror at når man som gammel ser tilbake på livet, er det ikke hvilken jakke/sofa/bil man eide som man blir å huske - men heller opplevelsene man fikk da man var ute på reise.

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:26

Hamaca Reiseblogg: Takk! Nei, skjønner ikke den type pengebruk jeg heller. Det er utrolig sant det du skriver - vi er ufattelige priviligerte og heldige som har muligheten til å reise slik vi gjør. Hva vi tjener her hjemme på EN DAG er som en månedslønn for mange andre steder i verden. Husker spesielt møtet med kokken oppe på fjellet Huashan i Kina, som spurte om vi hadde mynter/sedler hjemmefra. Han hadde ikke penger/mulighet til å reise selv, så han samlet på penger fra andre land istedet. På den måten kunne han ha noe håndfast å drømme seg bort til andre steder i verden med..

Randomjenta

08.01.2014 kl.11:32

Bobleliv: Akkurat! Der sammenfattet du alt jeg prøvde å få fram i innlegget i ei setning, good work! xD Nettopp det at vi er fra Norge gjør en stor forskjell!

Nina-Martine

08.01.2014 kl.23:32

Sv; Takk for det :)

Den har tydeligvis vært det :)

Eleanor

11.01.2014 kl.11:14

Veldig fornuftig råd. Jeg har derimot vært veldig dårlig på å spare, men har en del penger i sparingskonto som jeg har ungått å bruke så mye. Uheldigvis har denne kontoen nå måtte bli brukt rimmelig regelmessig etter jeg begynte på universitet. Håper selv at når jeg er ferdig med universitet at jeg skal jobbe et år og så dra ut på reising slik som du foreslår.

Randomjenta

12.01.2014 kl.20:13

Eleanor: Takk :) Det går en del penger når man er student, dessverre. Du får prøve å sette opp et budsjett for å se om du har noe du kan sette av. Jepp! Det er jo en gylden sjanse til å komme seg ut i verden!

Eva Beate

12.01.2014 kl.21:08

Det er helt opp til den enkelte hvordan man bruker penger - og er man bevisste nok, så kan man fint reise og oppleve nye steder på måten du gjør! :) Jeg er forholdsvis god til å spare, men det gjelder å tjene nok til å kunne spare. Det har jeg vært uten muligheten til siste to årene, så får vi se utover 2014 om ikke reisekonto, BSU, ønskelistekontoen kan få litt påfyll! :-)

Maria

13.01.2014 kl.15:38

Med en far som jobba i flyselskap har jeg blitt veldig bortskjemt på reisefronten i min barndom. Jeg elsker fremdeles å reise, og vi veksler mellom luksusferier og billige restplasser når vi får det til. Med en liten baby stiller det nå krav til en viss standard når vi reiser, men vi kan fremdeles gjøre det rimelig ved å ikke reise i skolens ferier. Så vi får reise fra oss mens guttungen fremdeles ikke er i skolen. Og så tror jeg ikke det kommer til å gjøre så mye å måtte velge bort reiser når vi når den milepælen, fordi vi har vært så heldige å se så mye av verden allerede :-)

Julianne

13.01.2014 kl.23:59

Kunne ikke vært mer enig! Er så glad for å lese at det ikke bare er meg som velger bort det A4-livet vi liksom skal leve. Hvem sier det er det rette for alle mann. Ville aldri vært foruten alle reisene mine på noen som helst måte. Alt annet kan komme for en dag og det gjør det nok også - etter vi har sett hele verden :)

Inspirasjon å lese bloggen din.

Ha en fin dag ;*

Freedomtravel

14.01.2014 kl.15:02

Bra inlägg! Vi känner igen det och får ibland liknande frågor. Men jag tror som du att det handlar mycket om prioriteringar. En del människor lägger pengar på en bostad som kostar mycket per månad, eller på kläder eller fester. Andra lägger pengarna på resor. Resor kan ju också variera mycket i pris beroende på hur man reser. Om man äter på dyra restauranger eller lagar mat själv till exempel... Vi försöker hålla ner månadskostnaderna i vardagen och är mycket försiktiga med den typen av utgifter. Vi skaffar inte massa TV-kanaler eller tar saker på avbetalning. Istället försöker vi få pengar över varje månad och de reser vi för! Vi reser inte alltid så billigt det går, men mycket billigare än de flesta vi känner i vår ålder. Till Filippinerna reste vi med ryggsäck och bodde enkelt (utom två nätter i Manila).

Siv

16.01.2014 kl.14:46

Æ lika dæ. Realistisk å ikkje så materialistisk. AH

Randomjenta

17.01.2014 kl.14:33

Eva Beate: Så sant, så sant. Det er ikke alltid mulighetene til sparing er der, men når de dukker opp så får man hive seg over de :) Får håpe kontoene dine får litt påfyll i 2014, ja!

Randomjenta

17.01.2014 kl.14:52

Maria: Åh, drømte alltid om å ha en nær slektning som jobbet i et flyselskap slik at jeg kunne få litt billigere billetter xD Nå som jeg har en bror som utdanner seg til pilot, så spørs det hvordan det blir, haha. Ja, dere får utnytte reisemulighetene mens de er der :) Men "as long as there's a will, there's a way" så tviler på at dere må legge reisingen på hylla da uansett, dersom dere ikke vil :)

Randomjenta

17.01.2014 kl.15:02

Julianne: Ser ut som vi deler samme livssyn ;) Digger det! Tusen takk for hyggelig kommentar :D

Randomjenta

17.01.2014 kl.15:15

Freedomtravel: Prioriteringer er absolutt nøkkelen :) Turen deres til Filippinene høres helt herlig ut. Selv synes jeg det er gøy å reise rundt med ryggsekk. Man kommer i en annen kategori enn de som reiser på all inclusive til en eller annen resort på andre siden av jorden, hvor de ikke engang går ut av resorten de bor på under hele oppholdet. Man opplever jo ikke akkurat verden på den måten. Keep it up slik dere gjør! :)

Randomjenta

17.01.2014 kl.15:19

Siv: Totally the way to be ;)

Skriv en ny kommentar

, Bodø

Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i 60 ulike land og på 5 kontinenter, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn
Follow on BloglovinImage and video hosting by TinyPic

Neste reisemål


Januar 2014: Myanmar/Burma og Thailand
Mars 2014: Marokko
April 2014: Nederland og Tyskland
Mai 2014: Island
Juni 2014: USA
Oktober 2014: Australia
More to come...

Image and video hosting by TinyPic
15 % rabatt med koden 'TSGOG13'Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  hits