20 ting jeg skulle ha visst før jeg startet å reise

Når man reiser er det ofte man får "åpenbaringer" langs veien om hva man burde hatt med seg/hva man burde gjort annerledes. Ofte har man med altfor mye, mens andre ganger er man nødt til å leke McGyver med de få tingene man har tilgjengelig. Dessverre hender det at man glemmer av disse åpenbaringene til neste reise, slik at de samme feilene gjøres om igjen.. Heldigvis er etterpåklokskap en fin læremester. Nedenfor er en liste over (mer eller mindre nyttige) ting jeg skulle ønske jeg visste før jeg dro ut på mine reiser.

1. Pakk alltid shampoo og annet flytende i en liten plastikkpose. Den KOMMER til å lekke.

2. Glem ikke hodebunnen når du smører deg med solkrem, den kan (og vil) bli brent den også.

3. Smak på den lokale frukten, selv om den ekstremt overprisede (og sjeldne) sjokoladen ser oh so yummy ut.

4. Ta alltid med deg to (eller flere) bankkort, og oppbevar de på forskjellige steder.

5. Ha alltid noe snacks i veska, f.eks. en energibar, en banan eller nøtter. Ofte dukker sulten opp når man er milevis fra et sted som selger mat - og det er ikke spesielt gøy å være trøtt og irritert på ferie.

6. Hodelykt er en genial oppfinnelse, enten man bor i et telt, vil lese en bok i et mørkt hostellrom, dra på vandretur i en grotte eller rett og slett finne veien til toalettet på campingplassen på natten.

7. Toalettpapir er en mangelvare i de fleste land, og er derfor et must i veska/sekken. Gjerne litt såpe også.

8. Reis alltid med et skjerf. Det har uendelige bruksområder. Alt fra teppe på flyet dersom det er kaldt, til å ligge på på stranden, til fatle for armen dersom man skader den.

9. Solbriller er veldig gode å ha. I tillegg til å beskytte mot solen (både på sommeren og vinteren) er de lure dersom man ønsker å "maskere seg" mot unødig oppmerksomhet.

10. Undersøk transportmulighetene fra flyplassen du reiser til og inn til byen du skal. På den måten slipper du å betale 32934 "penger" for en 10-minutters taxireise.

11. Å rulle klærne sparer mye plass, merkelig nok. Dessuten, om du reiser med sekk som bare åpnes i toppen/bunnen - pakk klærne/sakene i forskjellige poser. På den måten sparer man mye tid og styr dersom man leter etter en spesiell bukse (da tar man bare opp bukseposen, voila!).

12. Husk å bestille innsjekket kolli på internett FØR du reiser, det er mye billigere enn å skulle gjøre det når man ankommer flyplassen (dessuten tar det ekstra tid).

13. Reis ALLTID med reiseforsikring. Dessuten, betal gjerne reisen med kredittkortet ditt dersom banken har inkludert reiseforsikring på det som blir kjøpt med dette kortet.

14. Ta alltid med deg en notatblokk og penn. Praktisk for alt fra å skrive opp nummeret/e-posten/navnet til folk du møter langs veien, til notater om selve reisen, addressen til hostellet du skal bo på, valutaen i det aktuelle landet du er i osv. Mobiltelefonen kan streike, you know!

15. Ikke vær redd for å fylle opp minnekortet på kameraet! Du kommer til å angre mer på bildene du ikke tok, enn de du faktisk tok.. Og et batteri og et minnekort ekstra er også greit å ha!

16. Et par tomme plastikkposer er greie å ha i bagasjen. F.eks. for å putte den våte bikinien i før man skal reise videre, skittentøy, kremer/shampoo som lekker osv.

17. Null vits å presse ned hundre forskjellige outfits i sekken/kofferten. Man har en tendens til å bruke de samme 4-5 settene med klær hele tiden uansett. Man trenger dessuten alltid flere overdeler enn underdeler i klesveien på tur, noe jeg klarer å glemme hver gang! Nå må jeg begynne å lære..

18. Det er alltid lurt å ha overnatting booket den første natten du ankommer et nytt sted. Det vil spare deg for både energi og tid. Det er alltid godt å vite akkurat hvor man skal etter å ha reist sammenhengende i ett døgn, sliten og trøtt.

19. En (eller flere hviledager) er alltid et must dersom man reiser over lengre tid med en hektisk timeplan. Man får så mye igjen for det dersom man tar det litt rolig innimellom.

20. Vær forberedt på at det største kultursjokket ofte skjer når du kommer hjem igjen, og må omstille deg til gamle rutiner og vaner. Du har sett og opplevd så mye nytt, ofte sjokkerende og uvant, at livet hjemme føles miles away fra det som nå er din hverdag. Ting kan føles kjedelig og grått, og man lengter etter å dra ut i den fargerike, spennende verden igjen. Slik er det med reising, man blir avhengig!  

Noe du kjenner deg igjen i, eller har du noe å tilføye listen?


39 kommentarer

Mstraveltipsy

11.03.2014 kl.14:26

Genialt! Helt enig på så og si alle punkter her. Pakker mye av det samme selv og på samme måte. Jeg er ikke noe backpacker og må innrømme at hosteller og telt er ikke noe jeg gjør hvis jeg har valgt å la være :) Ergo dopapir har jeg aldri med meg :) Men et veldig nyttig tips for mange andre. Ja alt flytende vil lekke hvis du ikke har pose rundt. Jeg har alltid pose rundt og da lekker det ikke, de får gangene jeg har glemt det har det vært shampoo eksplosjon i bagasjen.... hver gang!

Kjersti

11.03.2014 kl.15:15

Haha, det er så sant. Jeg har gjort meg så mange av de samme erfaringene :)

Det er lurt å søke på nettet for å finne ut hvilke stikkontakter de bruker i landet man skal til. Man føler seg litt dum når man sitter der med amerikanske ledninger som man var så flink å huske å ta med i stedet for de vanlige, og oppdage at man faktisk trenger europeiske plugger akkurat som hjemme! Det har hendt meg... :/

nobackpacker

11.03.2014 kl.18:13

Hehe, jeg har også noen av de samme erfaringen, bortsett fra at heller ikke jeg er noe bakpacker. Jeg forlenget listen din i bloggen min her:

http://nobackpacker.no/2014/03/11/20-ting-jeg-skulle-ha-visst-for-jeg-startet-a-reise/

Sylvia

11.03.2014 kl.20:07

Hahaha! "Den KOMMER til å lekke!". Det er så sant! Ellers er jeg spesielt enig med deg om det med snacken, og jeg ruller alltid klaerne mine siden jeg leste det et sted i fjor. Genialt!

Brita Melissa

11.03.2014 kl.22:10

Topp-liste og maken har blitt til og vokst seg lengre ettersom reisene mine har blitt hyppigere. Kan ogsaa vaere lurt aa huske paa lommekniv. Ikke nodvendigvis pga kniven i seg selv men for saks og vinaapner :)

Freedomtravel

12.03.2014 kl.07:13

Håller med om det mesta! Och när taxichauffören från flyget frågar dig "Har du varit här förut?" så svara "Ja, visst". Då vågar han inte lura dig på lika mycket pengar... ;)

Vilde

12.03.2014 kl.09:06

Hei!

Jeg skal ut å reise 3 mnd i Asia nå på fredag, og har så problemer med hvor mye jeg skal ta med meg i forhold til vekt. Så hvor mye pleier din sekk å veie når du reise? :DDD

Siv

12.03.2014 kl.10:00

LIKER!

Eleanor

13.03.2014 kl.21:42

Jeg er ikke så vellreist som deg, men ja, jeg kjenner meg igjen i mye av det! Kanskje noe med at du kan sjekke hva slags stikkkontakt de bruker i det landet for du reiser. Å kjøpe en sånn multistikkontakt er iallefall skikkelig lurt (har en selv)!

Camilla

13.03.2014 kl.22:01

For et fantastisk innlegg! :) Dette skal jeg lagre slik at jeg kan se på det igjen siden.

Hamaca Reiseblogg

14.03.2014 kl.08:48

Veldig mange nyttige tips her! Kjenner meg igjen i veldig mange av dem selv! =) Merker spesielt skjerf, snacks og toalettpapir er gull å ha med her i Nepal. Er ikke alltid så lett å forutse hvor lang tid ting tar, temperatur osv. ;)

Randomjenta

14.03.2014 kl.09:57

Mstraveltipsy: Haha, ja rart hvordan det virker det der! Murphy's law eller noe som slår inn ;)

Randomjenta

14.03.2014 kl.09:59

Kjersti: Stemmer det med stikkontaktene, det gjør jeg alltid! Er fullstendig avhengig av å ha f.eks. kameraet oppladet så har heldigvis ikke gått wrong enn så lenge.. :p Huff, det hørtes kjipt ut!

Randomjenta

14.03.2014 kl.09:59

nobackpacker: Se der ja! Supert :D

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:00

Sylvia: Snacken ja! Haha, det verste er at jeg ofte glemmer av å fylle opp "snack-lageret" ettersom det blir tomt i veska og da befinner jeg meg jo på samme sted som i utgangspunktet :P

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:01

Brita Melissa: Smart tips! Lommekniver har jo nesten uendelige bruksområder. Vinåpner er grei å ha, og saks kan jeg virkelig ikke reise uten (bruker å ha med en liten neglsaks). :D

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:02

Freedomtravel: Bra tips! Det kan sikkert spare både tid og penger dersom man later som man har vært der tidligere, vil jeg tro :D

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:07

Vilde: Hei du, så spennende det høres ut med 3 mnd i Asia! :D Skulle gjerne gjort noe lignende selv right about now ;) Prøver alltid å reise med en sekk som veier minst mulig, for jeg vet hvor fort den fylles opp. Den veier oftest rundt 12-15 kilo når jeg drar, og nærmere 20 kg når jeg kommer hjem. Selv om man ikke handler så mye stuff underveis veier den likevel mystisk nok et par kilo mer hver dag som går, haha.. Husk at du får kjøpt/leid nærmest hva som helst i Asia, så dersom du er i tvil om noe så legg det igjen hjemme og kjøp det heller om du trenger det. F.eks. tok jeg med meg snorkel/maske hjemmefra når jeg var i Burma og Thailand for en mnd siden - og drasset det med meg rundt hele Burma når jeg bare kunne leid det for noen få kroner i Thailand.. Waste of space and weight!

Pakk lite klær, og ta heller med vaskemiddel. Man kan også få vasket klærne for en billig penge de aller fleste steder, og overalt får man kjøpt billige og luftige "reiseklær".

God tur :D

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:07

Siv: THNX ;)

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:08

Eleanor: Ja, det er lurt! Har en sånn multistikkontakt fra Clas Ohlson selv ;) De har så mange lure saker.

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:09

Camilla: Tusen takk! :D Bra å kunne hjelpe andre med erfaringene jeg har gjort, så flere slipper å gjøre samme feil som meg xD

Randomjenta

14.03.2014 kl.10:12

Hamaca Reiseblogg: Det vil jeg tro! Toalettpapir er en stor nødvendighet i land som Nepal, haha, og skjerf er jeg avhengig av uansett hvor jeg drar. Det er så praktisk!

camillaiverden

16.03.2014 kl.22:57

Det med kultursjokket når du kommer hjem er i hvert fall helt riktig! Alt har forandret seg for deg og du har opplevd såå mye nytt, men hjemme er alt det samme - og "ingen bryr seg om deg". Det er så... jeg vet ikke, rart? Ekkelt?

Ellers har jeg også blitt veldig glad i skriveblokk og penn, og jeg følte meg helt naken da jeg glemte igjen lommelykten min på et "hotell". En annen ting jeg har lært er å helst ta med egen PC, eventuelt å i hvert fall IKKE bruke en pc med virus når man overfører bilder til minnepenn. Tror aldri jeg har vært så fortvilet noen gang, haha.

Randomjenta

17.03.2014 kl.13:02

camillaiverden: Det er en veldig spesiell følelse ja, man føler seg ganske utenfor. Hjelp, virusangrep høres veldig frustrerende ut! Jeg tar alltid med meg egen PC (eller det er vel en tablet med tastatur), synes det letter litt på arbeidet å skulle lete etter en offentlig pc/internettkafe hele tiden. Dessuten kan jeg legge over bilder direkte på den, uten noe mellomledd. Mindre rom for feil :P

supermarie

18.03.2014 kl.10:28

Fantastisk innlegg! Og enig i alt!

Randomjenta

18.03.2014 kl.14:01

supermarie: Hehe, ja kan tenke meg at du har erfart mange av de selv på dine reiser. Takk!

S

24.03.2014 kl.18:28

Hei, takk for super liste!

Jeg skal ut på reise nå på søndag. Blir 10 dager i Chile, ca 6 i Bolivia og ca 4 i Peru. Har du vært i noen av disse landene før? Jeg er så usikker på hvor mye jeg skal ha med meg! Og må innrømme at jeg har litt reisefeber; gleder meg såklart, men er engstelig for å havne i ekle situasjoner med ran/overfallelse osv! Noen tips til en uerfaren backpacker? :)

Randomjenta

26.03.2014 kl.23:27

S: Åh, ikke verst! Har vært i Bolivia og Peru selv. Nydelige land begge to! Spesielt Bolivia falt jeg fullstendig for. Hvilke steder skal du besøke i landene? Det kan være en utfordring å pakke, men man tar alltid med seg mer enn man egentlig trenger. Dessuten kan man kjøpe det meste overalt dersom man mangler noe! Så lenge man ikke befinner seg ute i øde gater/smug sent på kveldene/natten så skal det mye til før man havner i skikkelig ekle situasjoner. Selv har jeg tatt slike forholdsregler og har sluppet unna slik. Gå alltid med selvtillit, og se avslappet ut. Dersom du tviholder på sekken/veska di, vil kanskje potensielle ranere lure på hva det er du har oppi der som er så farlig å miste! Cusco virket som en trygg by, og hørte en del negativt om La Paz, men opplevde ikke noe slik selv.

Spør gjerne mer dersom du lurer på noe! God tur til deg! Du har nok mange flotte opplevelser foran deg :D Og husk å ta det rolig de første dagene i høyden!

astridhjerte

27.03.2014 kl.17:49

smarte tips å ha med seg på reisen!:)

Randomjenta

28.03.2014 kl.12:05

astridhjerte: Takk!

S

28.03.2014 kl.22:17

Takk for svar! :)

I Bolivia skal vi til La Paz, blir der noen dager for å aklimatisere oss. Planen er nemlig å gå en 6000 m høy topp! Har du forslag til ting å gjøre i La Paz området? Reiser deretter videre til Cuzco for å se Machu Picchu. Forhåpentligvis rekker vi innom Lake titicaca på vegen:) Avslutter med et døgn i Lima!

Ja får prøve å se avslappet ut:)

S

28.03.2014 kl.22:29

Nå gjorde jeg litt bedre research på bloggen din, og du har jo jammen meg vært på toppen vi skal på! Huyana Potosi altså;) Vi skal på en 3-dagers tur dit, håper vi klarer toppen! Noen tips til den turen også? Hehe. Sorry at jeg spør så mye, men er så spent på reisen jeg skal på! Vi vurderer også å sykle dødsvegen, så at du har gjort det og;)

Randomjenta

28.03.2014 kl.22:29

S: Åh, kult! Er det Huayna Potosi dere skal på? Det prøvde vi oss på! På grunn av snøstorm og diverse kom vi oss derimot ikke høyere enn 5710 m, men hadde en flott tur likevel :) Du finner poster fra både Bolivia og Peru (hvor vi bl.a. gikk inkatrailen til Machu Picchu, og overnattet på Urosøyene og øya Amantani på Lake Titicaca) her på bloggen dersom du er interessert i å lese ;)

God tur! :D

Randomjenta

28.03.2014 kl.22:36

S: Aah, se der ja! Kult! Håper dere har bedre hell med været, enn vi hadde på Huyana Potosi. Men bare ta dere god tid, så vil dere mest sannsynlig nå toppen. Spesielt siden dere skal på 3-dagers turen og dermed både får mer øvning med utstyret og bedre tid til akklimatisering ;) Prøv å spis mye (kan være vanskelig dersom man får litt høydesyke og blir kvalm e.l.), spesielt sukker på kvelden før selve toppen, og på vei opp, så har kroppen noe å jobbe med.

Ingen fare, bare å spørre i vei! Kjenner jeg er spent på deres vegne xD Skulle gjerne prøvd meg på Huayna Potosi engang til selv, hadde vært gøy å kommet seg over 6,000 meter! Hvilket selskap drar dere med?

Syklingen på dødsveien anbefales også, det var utrolig gøy! Egentlig ikke spesielt skummelt i det hele tatt. Men ta helst syklingen etter selve fjellturen, siden man beveger seg ned på bare litt over 1000 moh, og det er litt dumt med tanke på akklimatiseringen.

S

28.03.2014 kl.23:33

Vi skal gå Huyana Potosi med et selskap som heter Travel Tracks. Kommer så klart på flere spm nå når jeg er igang. På selskapets nettside står det at vi skal sove i noe de kaller "refugio" på highcamp (5200m). Antar at det kanskje er samme som der dere sov, er vel ikke så mange "hytter" oppi fjellet der :P Lurer på om det er kaldt i den hytta? Tenkte å ha med en 3-sesongs sovepose, altså ikke egnet til mange minus....tror du d går bra?

Takk for tips om dødsvegen etter fjellet, håper vi får tid til det!:))

Til slutt må jeg gi litt ros: jo mer jeg leser desto bedre liker jeg bloggen din!! Syns du skriver godt og har masse fine bilder! :)

Randomjenta

29.03.2014 kl.11:56

S: Tror det bare var ett hus på high camp :) En koselig, enkel "hytte" full av andre fjellgåere fra hele verden! På veggene er det skrevet beskjeder fra alle som har kommet seg til toppen/eller ikke klart det, og tror faktisk det var et par norske beskjeder samt et norsk flagg idet ene vinduet :p Det er ikke noe varme på hytta, men alle ligger samlet i øveretasjen, slik at kroppsvarmen varmer noe. Jeg fikk låne sovepose av selskapet, og sov med de fleste klærne på og frøs ikke i det hele tatt. Ta med deg skikkelig ullundertøy!

Tusen takk for fine ord! Bare hyggelig å kunne hjelpe :D

Sandra

03.04.2014 kl.11:03

Digger denne posten, og må si jeg kjenner meg igjen i mye av det :-)

Håper alt står bra til!

Klemmer fra Australia,

Sandra/reisedagboka.net

Randomjenta

04.04.2014 kl.13:02

Sandra: Det kan jeg tenke meg ;D Håper alt er vel i Australia!

MK

19.04.2014 kl.10:23

Super liste! Masse nyttig å ta med seg her. Likte spesielt de med pakkingen, mye tid og plass å spare! Og det er jo neste aktuelt uansett hvor man er

Skriv en ny kommentar

, Bodø

Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i 60 ulike land og på 5 kontinenter, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn
Follow on BloglovinImage and video hosting by TinyPic

Neste reisemål


Januar 2014: Myanmar/Burma og Thailand
Mars 2014: Marokko
April 2014: Nederland og Tyskland
Mai 2014: Island
Juni 2014: USA
Oktober 2014: Australia
More to come...

Image and video hosting by TinyPic
15 % rabatt med koden 'TSGOG13'Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  hits