A nomadic life

I dag hadde jeg en koselig samtale med en av beboerne på sykehjemmet jeg jobber på. Denne kvinnen nærmer seg 90 år, og har levt et langt og hardt liv. Plutselig stoppet hun opp, så på meg og sa "du må ikke la noen stoppe deg". "Stoppe meg fra hva da?" spurte jeg undrende. "Fra å leve livet du ønsker" sa hun og smilte lett tankefult.

Hun er et veldig intelligent, reflektert og belest menneske som alltid har hatt en drøm om å oppleve verden hun leste om i bøkene sine. "Men det var vanskeligere i min tid" sa hun, "man kunne ikke bare reise avsted, for man hadde jo både mann, barn og et hjem å ta vare på. Ingen forstod heller ikke hvorfor jeg ønsket å reise bort, jeg som hadde det så fint og godt hjemme..".

Samfunnet i dag er fortsatt ganske straight forward, og ganske så A4. Man skal gå på skole, skaffe seg en godt betalt jobb, finne seg en make, få 2-3 barn og kanskje reise på ferie 1-2 ganger i året - og da aller helst til en sydendestinasjon. Dette er hva samfunnsnormene klassifiserer som et "suksessfult" liv, og den rette veien for å leve et liv i sus og dus. Mange ønsker å vente til de blir pensjonister med å reise, selv om man ikke aner om man får lov til å nå den alderen. Hvorfor er det slik? Hvor er det slik at hvis man ønsker å leve et liv utenfor disse "rammene" så blir man plutselig sett på som et merkelig vesen? Har man ønsker for livet som er litt utenfor det vanlige, kan man ofte endte opp med å sette drømmene på vent på grunn av et press for å skulle følge samfunnsmodellen.

Likevel finnes det mennesker som velger å trosse samfunnet og følge sine drømmer i livet. Hver og en av dem er en inspirasjon for meg.

I løpet av årene mine på jorda så langt har jeg funnet ut av reising er noe jeg virkelig brenner for. Det er det som får lidenskapen til å lyse i øynene mine og krible i tærne. Tror nesten jeg må ha vært en nomade i mitt forrige liv... Til nå har jeg vært i 58 (snart 59, iiik) land, og det er et tall jeg håper bare vil stige. Jeg ønsker å se mest mulig av verden før min tid her er over. Nå til dags sitter jeg ofte hjemme med dårlig samvittighet fordi jeg ønsker å reise så mye. Men... hvorfor i all verden skal jeg ha dårlig samvittighet for å ville leve livet mitt på den måten JEG ønsker? Det siste jeg vil er å sitte hjemme og angre på at jeg ikke tok mulighetene når jeg hadde de. Anger er det verste som finnes.

Jeg hører folk si både "skulle ønske jeg kunne gjort som deg da jeg var yngre" og "nå må du prøve å holde deg mer hjemme" i samme åndedrag. Folk fra jobb ser på meg med lengsel i øynene når jeg forteller om de gangene jeg sov i et telt på savannen i Afrika med ville dyr utenfor, når jeg vandret på den kinesiske mur, dro på båttur på Ganges, spanet etter kjendiser på Hollywood Walk of Fame, så solnedgangen fra Sukkertoppen i Rio, tuslet rundt i bushen med løver lekende rundt beina, lå som en flytende tropp på vannflaten i Dødehavet, danset natten lang på en liten bar i Nepal, badet i det krystallklare vannet på Zanzibar, red på elefanter i Thailand, gikk inkatrailen til Machu Picchu, utforsket pyramidene og Kongenes Dal i Egypt og da jeg tilbrate seks døgn på den transmongolske jernbanen fra Moskva via Mongolia til Beijing. De sier ting som "DET ønsker jeg også å gjøre!". Men det blir med den ytringen. De tar aldri steget, og skylder på at faktorer som økonomi, famili og jobb hindrer dem (for mange ER jo dette også hinder).

Slike reiser skaper ikke bare livslange minner, men de bidrar også med mye livslærdom. Man blir selvstendig av å måtte klare seg selv ute i den store verden, og man blir også mer selvsikker når man ser at man klarer det. Man blir flink til å tilpasse seg, og også mer fleksibel. Man får større tålmodighet, og man blir mer åpen. Både åpen for nye opplevelser og for nye og andre typer livssyn og levemåter. Man lærer mer om verden der ute enn noen skole eller utdanning noensinne kan bidra med, bare med å være oppi det selv - og ved å snakke med menneskene som bor rundt på kloden. Man blir mer takknemmelig når man ser hvordan andre mennesker lever og har det, og man blir flinkere til sette pris på og ta vare på det man har.

Don't get me wrong, jeg mener ikke på noen måte at alle skal velge bort å starte familie og heller bare reise resten av sitt liv, fordi DET er mer riktig. Ei heller det at livet er over dersom man får seg forpliktelser, som barn og en karriere. Det jeg mener er at det er opp til hver enkel å finne ut av hva som er riktig for SEG, for så prøve å bane vei for seg selv - og sine livsønsker. Jeg ønsker også å starte familie en dag. Men ikke . Først skal jeg legge bort den dårlige samvittigheten, være skikkelig egoistisk og bruke tid på MEG og drømmene MINE. Vi har jo tross alt bare ett liv, en sjanse - eller hva?

Når jeg en gang sitter på gammelhjemmet grå i håret og med rynker i panna, ønsker jeg å ha muligheten til å tenke tilbake på livet mitt uten anger og med følelsen av at that was one hell of a ride!.

Hvis jeg er heldig nok til å bli så gammel, that is...

Så mitt råd er - følg drømmene dine og gi blaffen i hva andre synes! Never stop exploring!

32 kommentarer

lineinspirasjon

29.10.2013 kl.20:53

Mange vil påstå at "vi som reiser" drar FRA noe. De ser ikke at vi faktisk reiser TIL noe siden de aldri gjør det selv.

Har selv stor respekt for den eldre garde, og slår gjerne av en prat, både med de jeg møter her hjemme og de på den andre siden av kloden. Har bare skumlest innlegget ditt her nå, skal lese det en gang til på jobb-pulten imorgen tidlig, sånn at jeg ikke går glipp av de viktige poengene (er mest våken om morgenen!)

Victoria Venbakken

29.10.2013 kl.21:14

Så bra innlegg! Enig i at alt skal være så A4 nå, selv om det er mange som gjør sånn som de ønsker også. Jeg synes det er herlig å besøke andre steder, men jeg er vel egentlig mest en av de som trives best hjemme. haha, høres litt rart ut.

camillaiverden

29.10.2013 kl.22:27

Å for et bra innlegg! Det er så mange som virker redd for å reise til steder som er litt annerledes, men det er jo der man virkelig får oppleve noe nytt, og kanskje i størst grad får lære seg selv å kjenne og lære om andre kulturer. Og så angrer de, da, når de blir gammel og grå - som du sier; hvis man i det hele tatt kommer dit! Dager jeg poengterer at jeg vil ha muligheten til å reise mye kan pappa komme til å si "Du får nok av tid til det når du blir pensjonist". Men hvem vet om jeg blir det? Jeg er så absolutt ikke trygg på at jeg er så heldig - så da må man gripe mulighetene mens man har dem, da! Ikke lett for alle andre å forstå ;)

Maria

29.10.2013 kl.23:22

Helt enig i alt :) Man må bare ta sjansen når man har den, det kan faktisk være for sent i morgen. Også må man gjøre det som føles riktig for en selv, ikke det som "samfunnet" forventer av deg!

lineinspirasjon

30.10.2013 kl.07:10

Ps. Hvem bestemmer at det er mere egoistisk å være reiseguri enn å sitte/ligge hjemme og produsere små kopier av seg selv i høyt tempo? :)

Reisendefamilie

30.10.2013 kl.07:15

Så sant! For et godt innlegg!!

Vi er helt enige med deg, og har valgt å bryte opp fra A4 livet her hjemme, og reise som en familie på ubestemt tid. Vi gleder oss til å vise andre at det kan gjøres, selv med små barn;)

I mellomtiden skal vi følge bloggen din, inspirerende lesing! :)

Siv

30.10.2013 kl.10:03

vet du hva - jeg er SÅ sjalu. Sånn skikkelig jente-sjalu. You know? Fordi jeg ELSKER å reise, men... jeg tror ikke jeg har guts. Å ta pause fra skole og sånt for å reise. Men jeg har planer, altså. Først skal jeg reise i ferier og sånt, det skal jeg starte med!

Sandra

30.10.2013 kl.12:43

For et FANTASTISK innlegg!

Bildene og alt, good job :-)

Sandra/reisedagboka.net

Bobleliv

30.10.2013 kl.18:47

"Først skal jeg legge bort den dårlige samvittigheten, være skikkelig egoistisk og bruke tid på MEG og drømmene MINE. Vi har jo tross alt bare ett liv, en sjanse - eller hva?"

Oh yes! You go girl!!!

Freedomtravel

30.10.2013 kl.20:00

Bra beskrivet och fantastiska bilder! Visst lär man sig otroligt mycket när man reser, och man får perspektiv på den verklighet man lever i. När man är mitt inne i nånting är det ju svårt att se det utifrån. Och visst gäller det att ta chansen! Man vet aldrig hur länge man lever, eller hur länge man är frisk.

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:03

lineinspirasjon: Godt sagt! Vanskelig å vite hvor givende det er uten å ha prøvd det selv.

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:05

Victoria Venbakken: Det virker som flere og flere velger å trosse A4-livet, og det er jeg så uendelig glad for. Men det største poenget er jo det at man burde gjørde det man selv synes er givende! Slik som at du sier du trives best hjemme, og det er helt greit! Man gjør det man SELV vil, og skal ikke behøve føle seg dømt av andre :)

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:13

camillaiverden: Spot on! Familien min sier ofte lignende ting, men tror de begynner å skjønne at A) jeg gjør det jeg vil og B) man vet ikke om man lever/er frisk når man er i pensjonsalder. Tror en stor grunn till at de sier slik er fordi de er redde for oss, og kanskje også redde for den store vide verden og hvordan den blir å behandle oss. Men man kan ikke sette livet på vent fordi noe KANSKJE MULIGENS PERHAPS KAN skje. ;) Jeg er selv mer redd for å gå i byen her alene på kvelden i helgene enn å skulle reise jorden rundt alene..

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:14

Maria: Helt riktig! Det er den eneste måten man behandler seg selv rettferdig på :)

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:15

lineinspirasjon: Haha, så bra! Du sier absolutt noe der ;)

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:16

Reisendefamilie: Oi, så spennende! Dersom jeg selv får barn engang vil jeg tro jeg hadde hatt lyst til å gjøre noe lignende :D Skal sjekke ut bloggen deres!

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:22

Siv: Så lenge man har lyst NOK, så kommer gutsen flygende fra The Land of Courage. Men man må selvfølgelig starte smått og se hvordan man liker det. Du har jo vært på andre siden av jordkloden et par ganger, og det er ikke akkurat lite! Å skulle ta pause fra skole/jobb for å reise er et stort steg, og ikke nødvendig for alle. Man ser selv hvordan man har lyst til å reise, og OM man har lyst til å reise. Jeg har ingen tvil om at du kommer til å følge eventuelle reisedrømmer du har, i feriene og etter hvert ellers! :)

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:22

Sandra: Tusen takk! Kjempekoselig å høre :D

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:23

Bobleliv: Hehe, takk! ;D Du er jo en av dem som virkelig lever ut det jeg skriver om! Bosatt på Sri Lanka og greier. En inspirasjon!

Randomjenta

31.10.2013 kl.00:25

Freedomtravel: Tusen takk! Så sant, å reise gir virkelig perspektiv! Og det trenger man vel alle i blant? Nei, for alt man vet kan man dø/bli alvorlig syk i morgen, så det gjelder å gripe mulighetene mens man kan.

Elisabeth

31.10.2013 kl.13:47

Morsomt å se bildene i dette innlegget fra Kina. Kjenner meg igjen flere av stedene :)

Og jeg er helt enig med deg, men må gjøre det man vil og leve ut drømmene sine mens man fremdeles kan. Men, mitt spørsmål er da, hvordan får du råd til alle disse reisene? Det er stortsett det som hindrer meg fra å reise. Akkurat nå har jeg jo også fast jobb som er et lite hinder, men det største er økonomien i det hele.

Celia

31.10.2013 kl.16:36

Hvor er dette bare utroligt smukt og rigtigt skrevet. Virkelig nogle vidunderlige billeder, du har lagt op! Du har allerede haft så mange utroligt oplevelser - flere end de fleste får på et helt liv - men jeg kan godt forstå, at du længes efter mere.

Hvor må det være fantastisk. Jeg må lige kigge på din blog her og læse om dine mange oplevelser. Så spændende.

Jeg synes, det er en vigtig pointe, som du har fat i her. Det handler ikke om, hvad der er den "rigtige og bedste" måde at leve på. Det handler om at indrette sig, som man selv ønsker og gøre de ting, som føles rigtigt for en selv. Det er ikke mere rigtigt at være nomade, end det er at satse på karriere og familie. Det er bare vigtigt at lytte til sit hjerte og ikke lade andres normer bestemme, hvordan man skal leve sit liv. :)

Randomjenta

01.11.2013 kl.12:32

Hehe, ja vi var på en del av de samme sted stedene ;) Tenkte jeg skulle lage et innlegg om akkurat det - hvordan man får råd osv.

Randomjenta

01.11.2013 kl.14:25

Celia: Tusen takk for en kjempekoselig kommentar! :) Det var utrolig gøy å følge dere på den lange sykkelturen fra Danmark til Roma, og håper dere får en flott tilværelse i Portugal!

Nei det er sant, det finnes ingen "riktig vei for alle", hvilken vei som er riktig er opp til alle og enhver. Det er viktig å huske at vi har bare ett liv, så dersom vi ikke lever det på VÅR måte, så mister vi den ene sjansen vi har.

Hellen

02.11.2013 kl.13:54

Jeg er helt enig med deg. Trengte virkelig å lese dette i dag, takk.
Håper du får en fin søndag videre ^^

Randomjenta

04.11.2013 kl.21:04

Hellen: Håper det hjalp!

Randomjenta

04.11.2013 kl.21:10

Martine Kristine Skjønnhetsblo: Takk, du og!

Brita Melissa

12.11.2013 kl.11:22

Fantastisk bra innlegg og jeg kunne ikke ha vært mer enig med deg. Reising kan være livets skole mange ganger, hvertfall føles det sånn. Jeg har også jobbet ved et sykehjem mellom reiser og jobber, og man kan lære mye av de eldre. Så fine bilder av deg verden rundt :D

Randomjenta

12.11.2013 kl.21:45

Brita Melissa: Tusen takk for fine ord :D Reising kan absolutt være livets skole. Man kommer borti så mye forskjellig som man sjeldent/aldri kommer borti her hjemme.Og det er så herlig å få utvidet horisonten xD

Annette

03.12.2013 kl.20:15

Helt enig, gjør det du brenner for, gi blaffen i hva andre mener og synes! Hvorfor i all verden skal vi leve et A4-liv? Jeg har reist bare en brøkdel av det du har, men da jeg først begynte, fikk jeg smaken på det. Kjenner jeg alltid har lyst til å reise, men er ikke altfor rastløs og jeg ikke får gjort det så ofte heller. Bare litt kanskje, hihi ;-)

Det må jeg si til slutt, en reise har du med deg for alltid - hver og en tur er en liten skatt som du har i minnet og hjertet. Ingenting kan slå det :-)

Randomjenta

05.12.2013 kl.10:00

Annette: Tusen takk for fine ord! Og ja du har fullstendig rett, reiseminnene er absolutt en evig skatt i minnet!

Skriv en ny kommentar

, Bodø

Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i 60 ulike land og på 5 kontinenter, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!  Hei, jeg heter Renate og er en reisegal nordlenning med bøttevis av eventyrlyst, som ofte befinner seg på reiser i inn- og utland. Her på bloggen sladrer jeg om stedene jeg har vært, og drømmer om stedene jeg engang skal dra. Til nå har jeg satt mine bein i over 60 ulike land og i 5 verdensdeler, og flere skal det bli. Følg meg gjerne på reisen!

  Kontakt: rea_sand@yahoo.no

  + Legg meg til som venn
Follow on BloglovinImage and video hosting by TinyPic

Neste reisemål


Januar 2014: Myanmar/Burma og Thailand
Mars 2014: Marokko
April 2014: Nederland og Tyskland
Mai 2014: Island
Juni 2014: USA
Oktober 2014: Australia
More to come...

Image and video hosting by TinyPic
15 % rabatt med koden 'TSGOG13'Kategorier

 • » - Hvor har jeg vært?
 • » Afrika
 • » Argentina
 • » Bahamas
 • » Blogg
 • » Bolivia
 • » Bosnia & Herzegovina
 • » Brasil
 • » Bulgaria
 • » Burma/Myanmar
 • » Bøker & film
 • » Danmark
 • » Egypt
 • » England
 • » Estland
 • » Frankrike
 • » Hellas
 • » Hong Kong
 • » Hverdag
 • » India
 • » Irland
 • » Island
 • » Italia
 • » Jordan
 • » Kenya
 • » Kina
 • » Kroatia
 • » Latvia
 • » Litauen
 • » Malawi
 • » Malaysia
 • » Marokko
 • » Mexico
 • » Mongolia
 • » Montenegro
 • » Nederland
 • » Nepal
 • » News & TV
 • » Nord-Irland
 • » Norge
 • » Peru
 • » Polen
 • » Portugal
 • » Qatar
 • » Random
 • » Reiseartikler
 • » Reisedrømmer
 • » Reiseinspirasjon
 • » Reiseminner
 • » Reisetips
 • » Romania
 • » Russland
 • » San Marino
 • » Skottland
 • » Slovakia
 • » Spania
 • » Storbritannia
 • » Sverige
 • » Tanzania
 • » Thailand
 • » Tsjekkia
 • » Tyrkia
 • » Tyskland
 • » Ungarn
 • » USA
 • » USA - California
 • » USA - Florida
 • » USA - New York
 • » USA - Route 66
 • » Vatikanstaten
 • » Venezuela
 • » Zambia


 • Populære Innlegg

 • A Nomadic Life
 • Scenes from Bagan
 • In the backstreets of Varanasi
 • Romania - The Fairytale Land
 • Traveling Alone
 • 15 ting man må gjøre i New York
 • Hvordan har du tid/råd til å reise så mye?
 • A Year of Travel 2013
 • 50 ting jeg har lært på mine reiser


 • Andre Reiseblogger

 • Bobleliv Reiseblogg
 • Cocopia
 • Camilla i Verden
 • Den Vide Verden
 • Globetrotter Elisa
 • Hamacareise
 • Lineinspirasjon
 • Mstraveltipsy
 • Norske Reiseblogger
 • Reisedagboka/Sandra
 • Renates Reiser
 • Supermarie
 • Travel Thoughts


 • Instagram  Arkiv

 • Juli 2014
 • Juni 2014
 • Mai 2014
 • April 2014
 • Mars 2014
 • Februar 2014
 • Januar 2014
 • Desember 2013
 • November 2013
 • Oktober 2013
 • September 2013
 • August 2013
 • Juli 2013
 • Juni 2013
 • Mai 2013
 • April 2013
 • Mars 2013
 • Februar 2013
 • Januar 2013
 • Desember 2012
 • November 2012
 • Oktober 2012
 • September 2012
 • August 2012
 • Juli 2012
 • Juni 2012
 • Mai 2012
 • April 2012
 • Mars 2012
 • Februar 2012
 • Januar 2012
 • Desember 2011
 • November 2011
 • Oktober 2011
 • September 2011
 • August 2011
 • Juli 2011
 • Juni 2011
 • Mai 2011
 • April 2011
 • Mars 2011
 • Februar 2011
 • Desember 2010
 • November 2010
 • Juni 2010
 • April 2010
 • Mars 2010
 • Februar 2010
 • Januar 2010
 • Desember 2009
 • November 2009
 • September 2009


 • Søk i bloggen
  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
  hits